Нацполіція і СБУ спробували заблокувати роботу компанії, що належить китайській держкорпорації – директор

Керівник компанії заявив про спробу вимкнення робочої електростанції на підставі постанови суду, яка не набула чинності
Фото: inshe.tv

1 березня співробітники Національної поліції і Служби безпеки України провели обшуки на території ТОВ "Восток Солар", яка належить Китайській національній групі будівельних матеріалів (CNBM), повідомив директор компанії Анатолій Старіцин.

Директор ТОВ "Восток Солар" Анатолій Старіцин заявив про спробу рейдерської атаки на підприємство, яке належить Китайській національній групі будівельних матеріалів (CNBM). Про ситуацію він розповів у коментарі "Українським новинам".

За даними Старіцина, 1 березня Національна поліція і Служба безпеки України провели на території виробничого майданчика у смт Березанка Миколаївської області обшуки, компанію безпідставно намагаються обвинуватити в шахрайстві.

"Також була спроба відключення діючої електростанції на підставі постанови Печерського суду, яка не набрала чинності, про арешт і заборону на експлуатацію всього майна, – заявив Старіцин. – Підставою для такого тиску є спроба криміналізувати господарський спір між ТОВ "Восток Солар" і ФК "Веста". Вона придбала активи кредитора компанії і тепер намагається отримати контроль над її майном, не дивлячсиь на те, що наші позики перед банком-кредитором погашені. Сьогодні наш спір знаходиться в судах, ні в одній справі не ухвалено таке, що вступило в силу, рішення. При цьому нас намагаються звинуватити в шахрайстві і вже завели кримінальну справу. Найбільш імовірною реальною причиною ми бачимо спробу рейдерської атаки".

Він пояснив, що компанії інкримінують умисне виведення з-під застави частини активів – фотогальванічних елементів – щоб уникнути розрахунків за кредитом, а також передання обладнання в заставу двом банкам одночасно. Підприємство намагаються обвинуватити в тому, що воно навмисне вмонтувало фотогальванічні елементи у сонячні панелі, щоб вони з категорії обладнання перейшли в категорію нерухомості і їх не могли стягнути, розповів Старіцин й підкреслив, що все це не відповідає дійсності.

"Елементи з-під застави не виводилися, у заставу іншому банку передані елементи іншого виробника, а не зазначені в постанові суду, банк уже приймав у заставу змонтовані панелі, тому стверджувати, що ми навмисне їх монтували, – нонсенс", – заявив директор "Восток Солар".

Арешт та заборону на використання всього майна на двох майданчиках підприємства він вважає порушенням законодавства, бо, за Кримінальним процесуальним кодексом, арешт може бути накладено тільки на майно, яке є предметом спору.

"Українські новини" зазначають, що CNBM є однією з найбільших держкорпорацій Китаю, входить до топ-500 найбільших компаній світу. Виробляє цемент, гіпсокартон і скловолокно, також торгує вугіллям, сталлю, продуктами лісу, будівельним обладнанням, верстатами, мінеральними продуктами тощо. В Україні володіє активами сумарною потужністю 267 МВт.