"Не виходьте на холод голодним". Українські полярники розповіли, як захиститися від морозу

Тим, хто збирається ліпити сніговика, радять брати кілька пар рукавичок
Фото: pixabay.com
Українські полярники поділилися лайфхаками, як захиститися від переохолодження та обмороження. Поради опублікували 22 грудня у Facebook на сторінці Національного антарктичного наукового центру.

"Щоб не змерзнути на морозі – рухайтеся! Навіть якщо доводиться стояти/сидіти на одному місці, робіть рухи пальцями, ногами, руками, розминайтеся. Не виходьте на холод голодним – організму треба багато енергії. Візьміть із собою шоколад чи поживний батончик, якщо раптом треба буде відновити сили. Не менш як за пів години до виходу з дому змастіть обличчя та руки жирними кремом, а для губ використайте гігієнічну помаду чи бальзам", – зазначили в пості.

Полярники порадили надівати кілька шарів одягу, між ними має залишатися простір – так краще зберігається тепло.

"Максимально закривайте всі ділянки тіла: вдягайте теплі рукавички, шапку, а зверху ще капюшон. Для захисту обличчя можна використати баф – це багатофункціональна пов'язка, яка гарно відводить вологу", – рекомендують у НАНЦ.

Речі мають залишатися сухими, тому тим, хто збирається ліпити сніговика, радять брати кілька пар рукавичок. Також добре використовувати термоодяг. А зігріватися алкоголем не варто, він дає примарне почуття тепла на перший час, а потім сприяє переохолодженню.

"Тісне взуття на тонкій підошві – це гарантія того, що ваші ноги змерзнуть. Як і у випадку з одягом між ногою в теплих шкарпетках і взуттям має залишатися певний простір для збереження тепла. Краще утримати його допоможе і товста підошва", – ідеться в повідомленні.

НАНЦ опублікував фото дизеліста 26-ї антарктичної експедиції Олександра Книжатка. У пості написали, що він дотримується рекомендацій і "тому лежить щасливий на снігу, рівень якого сягнув нового рекорду – 283 см".

23 грудня Укргідрометцентр прогнозує морозну погоду без снігу, про це синоптики повідомили у Facebook.

"Температура вночі -14...-19 °С, удень -5...-10 °С. У південних та західних областях морози будуть слабкішими: уночі -8...-13 °С, удень -2...-7 °С. У Карпатах вночі -18...-23 °С, удень -9... -14 °С", – зазначили спеціалісти.

Контекст:

Метеорологи 19 грудня зафіксували рекордний рівень снігу біля української антарктичної станції "Академік Вернадський" – 2,75 м.

Синоптикиня Наталка Діденко написала у Facebook, що з 21 грудня в усіх областях України похолодає.