Окупанти погрожують українським фермерам штрафами за зниження врожайності

Окупанти намагаються тиснути на фермерів на захоплених територіях
Фото: EPA

На окупованих українських територіях росіяни погрожують санкціями у вигляді зменшення закупівельної ціни на сільськогосподарську продукцію через зниження врожайності. Про це 21 липня повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС), створеного Силами спеціальних операцій ЗСУ.

Рівень урожайності на тимчасово окупованих територіях цьогоріч знизився через відсутність води в результаті підриву росіянами дамби Каховської ГЕС.

"Проте ворога це не зупиняє від ідеї штрафувати аграріїв за зниження врожайності", – зазначили у ЦНС. 

Окупанти змушують  усіх фермерів продавати зерно так званому "державному оператору" за фіксованою ціною, який далі перепродує його вже за ринковими цінами. Проте через низькі показники врожайності ціна продажу зерна для аграрія може ще зменшитися, ідеться в повідомленні.

Контекст:

За даними української влади, лише за перші три місяці російського вторгнення, окупанти вкрали приблизно 0,5 млн тонн зерна з територій у Харківській, Херсонській та Запорізькій областях.

За даними Офісу генпрокурора, за 2022 рік російські окупанти вивезли з тимчасово окупованих районів Запорізької, Херсонської і Миколаївської областей у Крим сотні тисяч тонн зерна й перевезли для продажу в Туреччину, Сирію й Ліван.

За даними Bloomberg, у 2023 році росіяни вкрали понад 8 млн тонн українського зерна.