Олександр Буряк ініціює будівництво сучасних очисних споруд у Крюківщині під Києвом Актуально

Фото: enovosty.com

У селі Крюківщина під Києвом планують будівництво сучасних очисних споруд за європейськими стандартами. Цей проєкт зародився ще 2010 року завдяки місцевому активісту Олександру Буряку. Він виріс у Крюківщині, тривалий час працював у виконавчих органах села й активно долучався до його розвитку.

Проєкт набув нового імпульсу завдяки підтримці частини місцевої громади, котра усвідомила потребу в модернізації систем водовідведення й каналізації через стрімку забудову регіону. Кількість приватних домоволодінь постійно зростає (зараз їх понад 3500), що створює значне навантаження на застарілу інфраструктуру.

Очисні споруди, які збудують із використанням новітніх європейських технологій, мають вирішити ці проблеми. Вони забезпечуватимуть до 97% очищення води, що дасть змогу використовувати її для поливу й інших потреб. Також планують, що очищену воду буде використано для відновлення водних ресурсів річки Сіверка, котра зараз пересихає.

"У нас в Україні більшість очисних споруд будували ще за часів Радянського Союзу в 60–70-ті роки, вони використовують застарілі технології, включно із хлором, які шкідливі для природи. Ми ж плануємо застосувати сучасні європейські технології, котрі передбачають кілька ступенів очищення: механічне, біологічне й технологічне. Це дасть змогу досягати до 97% очищення води", – розповідає Олександр Буряк.

Хоч у 2016–2017 роках через побоювання щодо можливих неприємних запахів проєкт не було реалізовано, його актуальність лише зросла з огляду на подальший розвиток Крюківщини. Завдяки підтримці Європейського союзу й місцевих органів влади 2024 року проєкт дістав новий поштовх. Олександр Буряк знайшов інвестора й отримав потрібні дозволи на будівництво, а комунальне підприємство Вишнівського водоканалу вже одержало експертну оцінку.

Будівництво очисних споруд буде здійснювати компанія "Біоталь", яка має значний досвід на українському ринку. Вона реалізувала схожі проєкти в інших населених пунктах України, включно з Обуховом, Вітою Поштовою і Юрівкою, де їхні очисні споруди працюють уже понад 12 років без збоїв.

Попри це, деякі місцеві активісти, навіть перебуваючи за кордоном після початку повномасштабного вторгнення, і далі блокують проєкт, звертаючись до правоохоронних органів. Усі їхні закиди вже неодноразово спростовували, адже проєкт має всі потрібні дозволи й гарантує екологічну безпеку.

Олександр Буряк активно працює на благо громади Крюківщини із 2009 року, коли обіймав посаду заступника голови сільської ради. 2011 року він заснував комунальне підприємство "Благоустрій Крюківщина", яке зробило значний внесок у розвиток інфраструктури села. Окрім цього, він заснував безплатний спортивний клуб "Крюківщина", де займається понад 150 дітей і який виховав чемпіона світу.

Із початком російської агресії 2014 року Олександр активно підтримує українських військових, передавши на фронт понад 15 автомобілів. Він також працює над будівництвом дитячого садка, школи і спортивного залу у Крюківщині, які відповідатимуть сучасним ДБН і матимуть бомбосховища для гарантування безпеки дітей.

Отже, Олександр Буряк і далі працює над розвитком громади, покращуючи її інфраструктуру й умови життя для майбутніх поколінь.