Пандемія COVID-19 закінчиться, якщо всі люди ходитимуть у масках три тижні – Ляшко

Ляшко закликав українців носити маски, щоб пройти пандемію COVID-19

Фото: EPA
Якби все населення у світі три тижні постійно ходило в масках, хворобу COVID-19 було б подолано. Про це в ефірі програми "Рандеву", яка вийшла на "5 каналі" 10 квітня, заявив заступник міністра охорони здоров'я України, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Він послався на дані Центру з контролю і профілактики захворювання у США (CDC).

"Є дослідження CDC. Вони сказали, що, якби всі люди протягом трьох тижнів носили маски, не знімаючи, коронавірусну хворобу було б подолано... Не знімайте масок, носіть – і ми пройдемо епідемію", – сказав Ляшко.

Заступник глави МОЗ закликав усіх дотримуватися протиепідемічних заходів – дезінфікувати руки й уникати скупчення людей, а також зробити щеплення.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За весь час пандемії в Україні підтвердили понад 1,85 млн випадків COVID-19 (12 112 – протягом останньої доби), приблизно 1,41 млн осіб вилікувалося, 37 014 – померли.

Із 24 лютого українців вакцинують препаратом від Oxford/AstraZeneca (Covishield), виробленим в Індії (в першій партії було 500 тис. доз). Від початку кампанії з вакцинації проти коронавірусу в Україні зробили 377 050 щеплень, упродовж 10 квітня у країні вакцинували 4048 людей.

Україна повернулася до адаптивного карантину із 24 лютого. Регіони ділять на "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону" зони за рівнем обмежень, які залежать від епідемічної ситуації. Станом на 9 квітня, згідно з індикаторними показниками МОЗ, до "червоного" рівня епідемічної небезпеки входять Київ і 12 областей: Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Хмельницька, Чернівецька і Чернігівська. "Жовта" тільки Херсонська область, інші регіони – в "помаранчевій" зоні.

Кабінет Міністрів України 22 березня ухвалив постанову, якою заборонив перебувати на територіях загального користування в "червоних" зонах карантину без масок. У громадських приміщеннях і транспорті, згідно з ухваленим Радою законом, із листопада 2020 року штраф за відсутність маски або респіратора встановлено в розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170–225 грн). Оштрафувати можуть і в тому разі, якщо маска є, але вона належно не закриває носа і рота.