Патріарх Варфоломій: Мрія наших російських братів – керувати світовим православ'ям. Цього ніколи не станеться

Варфоломій: Наші російські брати кажуть, що стався розкол. Але розколу немає. Якщо і є, то вони самі зробили його
Фото: ЕРА
Розколу у православ'ї після здобуття автокефалії Православної церкви України не відбулося, наголосив Вселенський патріарх Варфоломій в інтерв'ю LB.ua, яке вийшло 7 грудня.

Через надання Україні томосу про автокефалію предстоятель Російської православної церкви Кирило стверджував у січні 2021 року, що Варфоломій "ввів розкольників у київську святиню", а у вересні звинуватив патріарха у "розколі у всесвітньому православ'ї".

"Питання про автокефалію України виникло не два і не три роки тому – протягом минулих століть українці докладали величезних зусиль, щоб набути власної церкви, набути самовизначення. І ось настав історичний момент: Константинопольська Мати-Церква втілила у життя давню мрію українців. Наші російські брати кажуть, що ніби стався розкол. Але розколу нема. Якщо і є розкол, то вони самі зробили його, розірвавши спілкування із чотирма церквами", – сказав Варфоломій.

Він наголосив, що ніхто, окрім РПЦ, не створював розколу у православ'ї.

Розкол, за словами Варфоломія, розпочали 2016 року, коли РПЦ та під її впливом ще три церкви (Антіохійська, Болгарська та Грузинська) відмовилися від участі у Всеправославному соборі.

"Ми всі разом готували цей собор. До січня 2016 року в Женеві, коли ми мали останні [підготовчі] збори православних предстоятелів, усі церкви готували цей собор. В останній момент росіяни та ще три церкви не приїхали. Можливо, тому, що не дуже хотіли, щоб відбувся такий великий собор під головуванням вселенського патріарха. Мрія наших російських братів – керувати світовим православ'ям. Цього ніколи не станеться, тому що канони православної церкви та всі дії церкви протягом століть віддали першість Константинополю. Блаженніший архієпископ Кіпру сказав, що ця ситуація, така структура Православної церкви "зацементована". Вона зафіксована і незмінна", – наголосив він.

Варфоломій додав, що Константинополь завжди буде першою церквою у системі православних, а РПЦ завжди буде п'ятою.

Контекст:

Великий православний собор на грецькому острові Кріт відбувся у червні 2016 року (і спочатку планували, що він буде Вселенським, тобто за участю всіх помісних православних церков). У соборі взяло участь 166 делегатів 10 із 14 помісних церков. Не приїхали представники Болгарської, Антіохійської, Грузинської та Російської церков.

Православну церкву України створили на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, у якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі.