Печерам Києво-Печерської лаври загрожує обвал і затоплення. Митрополит звернувся до Кабміну

Загальна довжина підземних коридорів Ближніх печер становить 383 м
Фото: lavra.ua
Києво-Печерська лавра просить владу допомогти терміново ліквідувати аварійну ситуацію в лабіринтах Ближніх печер, яким загрожує руйнування. Лист настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла (УПЦ МП) прем'єр-міністру Денисові Шмигалю опублікувало видання "КиевVласть".

У листі намісник Лаври просить допомогти зберегти пам'ятку архітектури національного значення – "Лабіринти Ближніх печер" (корпус № 90), – яка є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як заявляє митрополит, багаторічна амортизація і незадовільний стан підземних інженерних комунікацій, а також танення снігу навесні призводять до підтоплення печерного комплексу. Рівень зволоженості ґрунтів, де розташована пам'ятка, останнім часом суттєво збільшився.

"За висновками неодноразово скликаних комісій техніко-економічної безпеки та надзвичайних ситуацій стосовно стану аварійних ділянок печер, ситуація визначена як надзвичайна регіонального масштабу", – повідомив митрополит Павло.

Він нагадав, що зазначені ділянки входять до паломницького маршруту. А це означає, що "в разі неприйняття термінових заходів існує загроза руйнування лабіринтів печер, що може призвести до непоправних втрат і людських жертв".

У зв'язку із ситуацією, що склалася, митрополит Павло попросив Шмигаля розглянути можливість виділення з резервного фонду державного бюджету коштів для проведення невідкладних протиаварійних робіт.

За даними видання, цей лист секретаріат Кабміну передав до Мінкульту, Мінекономіки, Мінфіну, а також у Київську міськдержадміністрацію для "розгляду та інформування Кабміну і заявника".

Контекст:

Ближні, або Антонієві печери – комплекс підземних печер у Києво-Печерській лаврі. Ширина печер – 1,5 м, висота – 2,5 м. Загальна довжина підземних коридорів Ближніх печер становить 383 м, повідомляють на сайті Лаври.

Печери складаються з трьох вулиць, пов'язаних між собою переходами. Головна вулиця – Печерна, до якої прилягає найдавніша в Ближніх печерах церква Введення Богородиці у Храм. Ще одне зі стародавніх відгалужень у Ближніх печерах веде до так званої загальної трапезної печерських отців. У печерах збереглася велика кількість житлових келій. Також у них зберігають мощі 73 святих. Поховання преподобного Антонія розташоване в закритому завалом відгалуженні печер навпроти церкви на його честь, побудованої наприкінці XVI – на початку XVII століття.