Перша партія вакцин для України за програмою COVAX становитиме 1,2 млн доз – Степанов

За словами Степанова, у лютому Україна може отримати вакцини проти COVID-19 за прямими договорами з виробниками
Фото: Максим Степанов / Facebook
Уряду України надійшло підтвердження про постачання 8 млн доз вакцини проти коронавірусу за програмою COVAX, повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Перша партія вакцини проти коронавірусу за програмою COVAX надійде в Україну в березні 2021 року і становитиме 1,2 млн доз. Про це 29 грудня на пресконференції заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. Відео брифінгу опубліковано на YouTube-каналі інформагентства УНН.

"Обсяг поставки загалом по COVAX – це 8 млн доз, із яких перший транш – це 1,2 млн доз", – сказав міністр.

Окрім того, у лютому в Україну можуть доставити вакцини проти COVID-19 за договорами з компаніями-виробниками.

"Немає фокусу в тому, щоб підписати договір... Нам треба привезти вакцину якомога раніше, і, виходячи з результатів перемовин, розраховуємо, що в лютому ми вже будемо у змозі доставити вакцину і почати масштабну вакцинацію", – зазначив він.

За словами Степанова, уряд розраховує на те, що у лютому в Україну привезуть не менше ніж 150–200 тис. доз вакцини.

Міністр додав, що насамперед планують вакцинувати медичних працівників, військовослужбовців, що беруть участь в операції Об'єднаних сил на Донбасі, а також людей, які перебувають у спецзакладах, наприклад, у будинках для людей похилого віку.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Станом на ранок 29 грудня в Україні підтвердили 1 037 362 випадки інфекції, 18 081 людина померла, 681 835 хворих одужали.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санлікар країни Віктор Ляшко повідомляв, що Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує безплатно отримати 8 млн доз вакцини, їх вистачить для вакцинації 4 млн осіб (щеплення одній людині роблять двічі). Перші 5% доз у межах програми COVAX Україна очікує на початку 2021 року. Пізніше він говорив, що Україна може отримати додатково ще 8 млн доз.

За словами міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, відомство також веде перемовини про закупівлю вакцини із трьома американськими й однією китайською компанією. Міністр попросив тимчасову повірену у справах США в Києві Крістіну Квін, щоб США розглянули Україну як пріоритетного кандидата на отримання вакцини в режимі тестування і використання в надзвичайних ситуаціях. У межах цієї ініціативи Київ розраховує отримати 6 млн доз вакцини, зазначав він.

В.о. глави Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Ігор Кузін повідомив, що почати вакцинацію в Україні планують 1 березня 2021 року. За словами Степанова, мета міністерства – щоб вакцинацію почали "хоча б із лютого".