Петиція щодо перейменування Росії на Московію набрала 25 тис. голосів. Її має розглянути Зеленський

Про перейменування РФ на Московію в Україні говорили ще до повномасштабного вторгнення
Фото: depositphotos.com

Петиція, яку опублікували на сайті Офісу президента, де пропонують перейменувати Росію на Московію, набрала необхідні 25 тис. голосів. Тепер її має розглянути президент України Володимир Зеленський.

"Історичною назвою Росії є Московія. Те саме стосується державних утворень Московського князівства, Московського царства, імперії. Ця назва вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI–ХІХ століть, які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва. 22 жовтня 1721 року – тобто 301 рік тому – московський цар Петро І проголосив Московське царство "Російською імперією". Лише 301 рік існує "Росія", – пише авторка петиції Валерія Шахворостова.

Вона зазначає, що зміна назви дала підстави для подальшого захоплення Росією історії Київської Русі. Зокрема тому, що для іноземців Rus (Русь) і назви Russia, Russie, Russland (Росія) є майже тотожними.

"Це призводить до плутанини на міжнародному рівні. Пишуться художні книги, знімаються фільми, де Росія представлена як Русь, що неприпустимо... Бездіяльність України у питанні історичної назви Росії – це мовчазне визнання ворожого небезпечного твердження, що Російська Федерація є прямим нащадком нашої Київської Русі", – стверджує авторка.

Шахворостова вважає, що офіційна зміна назви держави є потужним інформаційним ходом на міжнародному рівні.

"Це призведе до розвіювання кремлівських міфів щодо історичного минулого "великого російського народу" для росіян і громадян інших держав, що вважали Україну та Росію "єдиним цілим" до початку повномасштабної війни Росії проти України", – додала вона.

Контекст:

Перейменувати Росію на Московію за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення, у грудні 2021 року, президенту Володимирові Зеленському і Верховній Раді пропонували депутати Рівненської і Львівської обласних рад.

У листопаді 2022 року постійний представник України при ООН Сергій Кислиця виступив із пропозицією до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради закріпити за Росією назву Московія.