"Політична суєта відходить на другий план". Дробович розповів про ставлення українців до Другої світової війни

Дробович: Є політичні групи, які ведуть політиканство на темі війни
Фото: Український інститут національної пам'яті / Facebook
Серед українців пам'ять про Другу світову війну стає сімейною. Таку думку директор Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович висловив в ефірі телеканала "Україна 24" 22 червня, у День пам'яті жертв війни.

Він назвав складним питання, як змінювалося ставлення жителів України до Другої світової війни.

"Є ставлення, яке стосується пам'яті про жертви, сімейних історій, спогадів, людського компонента – цей аспект не змінився. Люди дійсно пам'ятають це і намагаються зберегти пам'ять. Але пам'ять стала більш цивілізованою і відповідальною. В Україні демократичність, цінність прав людини підіймається на перше місце, а політична суєта відходить на другий план. На перший план виходить особиста, сімейна пам'ять, і це дуже здорова тенденція в суспільстві", – сказав Дробович.

На сприйняття українців вплинула також декомунізація, вважає директор УІНП.

"Ця робота пророблена не до кінця, потрібно ще багато над чим працювати. Є політичні групи, які ведуть політиканство на темі війни – від цього потрібно відходити. Добре, що все змінюється, уже не СРСР, щоб все було підпорядковане ідеології, і ми, слава богу, не Російська Федерація, де це перетворюється на інструмент політики", – підкреслив Дробович.

За його словами, "потрібно ще працювати, щоб ця пам'ять була гуманнішою, історично справедливішою".

Контекст:

22 червня 1941-го гітлерівська Німеччина напала на Радянський Союз. У російській історіографії цей період Другої світової війни називають Великою Вітчизняною війною.

В Україні, Білорусі, Казахстані та Росії 22 червня є Днем пам'яті і скорботи.