Поліція почала розслідування стосовно "чорного" політтехнолога Петрова через скаргу нардепа на погрози

Депутат Дмитрук написав заяву в поліцію на Петрова
Скріншот: ISLND TV / YouTube

Стосовно засновника телеканала "Ісландія" Володимира Петрова правоохоронці почали розслідування, приводом стала заява народного депутата Артема Дмитрука (депутатська група "Відновлення України") про те, що Петров погрожував йому вбивством. Про це йдеться в листі на ім'я Дмитрука від міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка, його опублікував у Telegram 29 липня нардеп Євгеній Шевченко.

У листі зазначають, що поліція розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) Кримінального кодексу України.

Слідство триває, проводять усі необхідні дії й заходи, ідеться в листі.

"Цей документ доводить, що ніякої "криші офісу" в цього майбутнього ув'язненого Вовки Петрова немає. А якщо хтось спробує влізти у процес слідства, пошкодує незабаром", – прокоментував Шевченко.

Фото: Україна Євгенія Шевченка / Telegram

Контекст:

Петров відомий як "чорний" політтехнолог, писало видання "Детектор медіа" 2022 року. У період президентства Віктора Януковича, який утік з України після Революції гідності, компанія Петрова працювала на його адміністрацію, повідомляла "Українська правда".

27 лютого вийшло розслідування засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона, у якому журналіст розповів, що 2009 року на замовлення колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Сівковича й екснардепа від Партії регіонів Володимира Олійника, обвинувачених у державній зраді, Петров вигадав і розкрутив "педофільський скандал" в "Артеку", щоб у президентське крісло сів прокремлівський кандидат Віктор Янукович. У матеріалі також ідеться, що 2012 року в Одесі Петров керував передвиборчою кампанією Ігоря Маркова, унаслідок чого Марков потрапив у Верховну Раду (2022 року СБУ оголосила його в розшук за підозрою в колабораціонізмі), а 2013 року на замовлення Москви Петров придумав і вивів на Майдан тітушок, провокації та сутички з якими мали якнайбільше розхитати ситуацію. Це згодом призвело до загибелі героїв Небесної сотні, втечі Януковича й анексії Росією Криму, пояснює Гордон.

Окрім того, 2012 року Петров працював у Москві під керівництвом 5-го управління ФСБ на передвиборчу президентську кампанію кремлівського технічного кандидата Михайла Прохорова, за що отримав $1,5 млн і купив на них будинок у Бучі.

У 2015–2016 роках у себе в ефірах Петров казав, що українська армія стріляє по мирних донбаських містах, захоплювався терористом, ватажком так званої "ДНР" Олександром Захарченком, називав війну, яку Росія веде проти України, громадянською. 2019 року Петров запевняв, що найкращий президент – глава Кремля Володимир Путін і Україні потрібен саме такий, як він.