Польські прикордонники не пропустили автобус з України через інфікованого пасажира

Автобус одразу ізолювали, а потім скерували назад в Україну
Фото: nadbuzanski.strazgraniczna.pl
На прикордонному контролі, де всі, хто не хоче проходити двотижневий карантин після в'їзду в ЄС, показують негативні результати тесту на COVID-19, один українець надав позитивний.

Автобус з України із 26 пасажирами (25 громадян України і громадянин Молдови) 3 березня не пропустили в Польщу через позитивний тест на коронавірус в одного з пасажирів. Про це повідомляє Надбужанський загін прикордонної служби Польщі.

Інцидент стався під час прикордонного контролю в пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ". Під час перетину зовнішніх кордонів ЄС іноземці зобов'язані надати негативний тест на COVID-19, отриманий не пізніше ніж за дві доби до того, або пройти після в'їзду двотижневий карантин.

Однак громадянин України під час перевірки документів надав позитивний результат тесту на COVID-19. Інфікований чоловік сказав, що почувається добре і не має симптомів.

Через можливість зараження коронавірусом автобус з усіма пасажирами ізолювали, а потім скерували назад в Україну.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

18 березня 2020 року лідери ЄС ухвалили рішення про тимчасове закриття зовнішніх кордонів через пандемію коронавірусу. 1 липня Євросоюз відкрив кордони для жителів країн, у яких знижувалася кількість інфікованих коронавірусом. Список із 15 країн, громадянам яких дозволили в'їзд до Євросоюзу, погодили 26 червня, Україна до цього переліку не увійшла. 17 липня зі списку викреслили Чорногорію і Сербію, що було пов'язано з повідомленнями про другу хвилю COVID-19 на Балканах.

Як говорив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, Європейський союз відкриє кордони для українців, якщо кількість нових випадків у країні не перевищуватиме 460–480 на добу.

У грудні представник України при ЄС Микола Точицький повідомляв, що в ЄС поки не обговорюють зняття обмежень на в'їзд для громадян третіх країн, але ситуація може змінитися після поширення вакцинації.

У січні 2021 року Європейська комісія запропонувала посилити вимоги для в'їзду в ЄС.

Деякі країни почали розробляти документ, що підтверджує наявність щеплень проти COVID-19. Такі сертифікати дадуть можливість мандрівникам не проходити карантину і не надавати негативного результату тесту на коронавірус.