Понад 25 тематичних колекцій історій мирних українців про війну зібрав музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова

Перші колекції в добірці музею датовані 2021 роком
Фото надала команда Фонду Ріната Ахметова

Понад 110 тис. мирних українців, серед яких лікарі, енергетики, спортсмени, учителі та інші, довірили свої історії музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова, який зібрав найбільшу у світі добірку розповідей із перших вуст про війну в Україні. Про це інтернет-виданню "ГОРДОН" розповіла команда Фонду.

У пресрелізі зазначено, що музей стає джерелом правди про війну, зберігаючи цінні складники національної пам’яті України, які також є підґрунтям для встановлення справедливості й підтримки тих, хто вижив і прагне поділитися своєю історією зі світом.

Музей систематизував багато історій у понад 25 тематичних колекцій, які об’єднують людей зі спільними інтересами, професією або досвідом. Перші колекції в добірці музею датовані 2021 роком. Це розповіді переселенців зі сходу України, які з 2014 року зіштовхнулися з убивчою силою російської агресії. Це перші свідчення про війну, якими люди прагнули ділитися. Є серед перших тематичних добірок історії юних українців про дитинство, яке вкрала війна.

"З початком повномасштабного вторгнення, на жаль, історій про пережите стало набагато більше. Трагедія мешканців багатостраждального Маріуполя. Історії з пекла під Києвом – розповіді з Бучі та Ірпеня. Незламний, мужній Харків і його люди. Свідчення тих, хто пережив російські удари по житлових районах. Катастрофа Нової Каховки. І розповіді тих, хто вже свідчив у Гаазі на народному трибуналі щодо [нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира] Путіна. Музей зберігає багато дитячих історій, яких краще б ніколи не було, адже наші діти зіштовхнулися з викликами, які не кожен дорослий зможе подолати, – ідеться у пресрелізі. – Серед них – діти, яких незаконно вивезли до Росії і яких вдалося повернути додому".

Хлопці й дівчата розповідали свої історії під час новорічної акції Фонду в межах конкурсів.

"Дуже зворушливими є свідчення тих, хто рятує тварин, які потерпають від російської жорстокості. Є в архіві музею колекція з історіями співробітників українських музеїв – неймовірна мужність людей, котрі рятували культурну спадщину нашої країни. Є добірка історій педагогів, які, попри обстріли, відсутність світла і зв’язку, знаходили спосіб продовжувати навчати дітей під час війни. Своїми історіями про життя, роботу та перемоги поділилися й спортсмени, які виборюють призові місця задля того, щоб гімн України лунав на весь світ і кожен побачив, як майорить наш прапор", – розповіли у Фонді.

Окрім того, кілька колекцій присвячено українським медичним працівникам і співробітникам енергетичної галузі.

"Кожна історія про війну важлива – і ваша теж може стати частиною музею. Розкажіть свою історію на порталі або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001", – зазначили представники Фонду.