Понад 1 млн українців протестували на ВІЛ за сім років роботи проєкту HealthLink

Держава гарантує українцям із ВІЛ право на всю потрібну медичну допомогу
Фото: EPA (архів)

Понад 1 млн людей в Україні було протестовано на ВІЛ за сім років діяльності проєкту HealthLink, із них 26 тис. уперше дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус і проходять лікування. Такі дані навели активісти найбільшої пацієнтської організації БО "100% Життя" під час акції "Мільйон врятованих життів" до Всесвітнього дня пам'яті людей, які померли від СНІД, повідомляють 17 травня "Українські новини".

HealthLink – наймасштабніший проєкт із тестування на ВІЛ в Україні, ідеться в повідомленні. Як розповів директор БО "100% Життя" Дмитро Шерембей, HealthLink працював й під час пандемії COVID-19, і під час повномасштабної війни в Україні. Кожну третю нововиявлену особу з ВІЛ було залучено до тестування завдяки діяльності цього проєкту.

Понад 22 тис. осіб розпочали вживати препарати антиретровірусної терапії і ще понад 1,7 тис. отримали доконтактну профілактику ВІЛ, яку призначають ВІЛ-негативним людям із високим ризиком інфікування. Також 381 людина повернулася до лікування завдяки програмі. Водночас із тестуванням на ВІЛ 96 тис. українців протестували на гепатити й майже 6,7 тис. – на сифіліс.

Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за поширеністю ВІЛ-інфекції, нагадали в організації.  Держава гарантує українцям із ВІЛ право на всю потрібну медичну допомогу протягом життя: це все безоплатно, конфіденційно й відповідає провідним світовим протоколам лікування.

"Державна стратегія протидії ВІЛ-інфекції/СНІД, туберкульозу й вірусним гепатитам до 2030 року передбачає створення й функціонування ефективних, інноваційних, гнучких систем надання якісних і доступних послуг із профілактики, виявлення, діагностування й лікування цих хвороб. Проєкт HealthLink "Прискорення зусиль із протидії ВІЛ/СНІД в Україні" сфокусовано на тому, щоб забезпечити людей, які живуть із ВІЛ/СНІД, сучасними методами профілактики й лікування, понад 700 медзакладів було залучено до реалізації проєкту, що розширило доступ пацієнтів як до послуг із самотестування, так і до консультаційних послуг", – розповів заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. За його словами, Україна зараз серед лідерів регіону Східна Європа й Центральна Азія за відповіддю на епідемію ВІЛ.

Проєкт HealthLink "Прискорення зусиль із протидії ВІЛ/СНІД в Україні" реалізовувала найбільша пацієнтська організація країни БО "100% Життя" у партнерстві з МБФ "Альянс громадського здоров'я" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).