Порошенко: Не можна допускати, щоб учені змушені були покидати Україну

Порошенко: Ми все будемо робити, щоб молодим ученим, якщо у них є талант і бажання займатися наукою, створити для цього максимальні умови
Фото: EPA

Потрібно створити всі умови, щоб українські вчені могли реалізувати себе в Україні, зазначив президент Петро Порошенко.

Потрібно зробити все можливе, щоб учені не виїжджали з України. Про це заявив президент Петро Порошенко під час зустрічі з молодими вченими в Київському політехнічному інституті, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ми все будемо робити, щоб молодим ученим, якщо у них є талант і бажання займатися наукою, створити для цього максимальні умови. У жодному разі не можна допускати, щоб учені змушені були покидати Україну. Я не проти, щоб у межах загальної освіти на рік-два наші студенти виїжджали за кордон і розуміли, що є переваги братського університету, але точно є переваги й української вищої школи", – сказав Порошенко.

За його словами, головне, щоб учені "гарантовано поверталися додому".

"У нас була статистика, що раніше, коли відправляли студентів учитися за кордон, якщо це не було подвійною освітою, на жаль, значна частина залишалася працювати там. Сьогодні Україна має створити всі умови, щоб випускники вищих навчальних закладів, молоді науковці мали можливість реалізувати себе", – додав президент.

Майже кожен третій громадянин України замислювався про еміграцію, кожен четвертий – не вірить, що Україна стане на ноги як незалежна держава. Такі дані одержали під час дослідження громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення ZN.UA з 21 листопада до 15 грудня 2017 року.

Згідно з дослідженням Соціологічної групи "Рейтинг", яке проводили з 4-го до 30 вересня 2017 року, 26% українських вчених думають про еміграцію, 56% такої можливості не розглядають.