Порошенко: Українці та поляки досягли значного поступу в установленні історичної правди

Порошенко: Ми навчилися гідно вшановувати невинних жертв братовбивчих конфліктів, сценарії яких дуже часто нав’язували нам тоталітарні нацистський і комуністичний режими
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко звернувся до української громади Польщі у зв'язку із 70-ми роковинами операції "Вісла".

Операція "Вісла" є однією з найтрагічніших сторінок в історії українського народу, спільний обов'язок України та Польщі – зробити все, аби таке більше ніколи не повторилося, ідеться у зверненні президента України Петра Порошенка до української громади Польщі у зв'язку із 70-ми роковинами операції, опублікованому на сайті глави держави.

"Упродовж останніх десятиліть українці та поляки досягли значного поступу у процесі взаємного примирення, установлення історичної правди. Ми навчилися гідно вшановувати невинних жертв братовбивчих конфліктів, сценарії яких дуже часто нав’язували нам тоталітарні нацистський і комуністичний режими. Сьогодні ми разом із нашими польськими друзями схиляємо голови перед світлою пам’яттю усіх жертв операції "Вісла". Наш спільний обов’язок — зробити все, аби подібне зло більше ніколи не повторилося", – зазначив він.

Президент додав, що ця "підступна операція відбувалася за підтримки злочинного сталінського режиму та військ НКВС, котрі з багнетами стояли на східному кордоні комуністичної Польщі, аби ніхто не міг уникнути виселення". Він підкреслив, що "комуністична репресивна машина вкотре показала своє нелюдське цинічне обличчя".

"Убивствами голодом, пострілами у потилицю, етапами в табори й етнічними чистками — такими методами будувалося "світле майбутнє" радянської тоталітарної системи, яку намагається відродити сучасна Росія, створюючи загрозу для України, Польщі та всього демократичного світу", – заявив Порошенко.

Операція "Вісла" відбулась у 1947 році, до західних і північно-західних воєводств Польщі виселили українців, які  мешкали проживали на південному сході країни. До 29 липня переселили приблизно 140 тис. осіб.