Правоохоронці розслідують понад 2300 справ щодо обстрілів РФ цивільної та критичної інфраструктури – Офіс генпрокурора

Дитячу лікарню "Охматдит" росіяни обстріляли 8 липня 2024 року
Фото: EPA

Слідчі СБУ проводять досудове розслідування у 2389 кримінальних провадженнях щодо обстрілів цивільної та критичної інфраструктури України, здійснених РФ. Про це 18 вересня під час участі в конференції "Об'єднані заради справедливості. Відповідальність за атаки на цивільні об'єкти" повідомив заступник голови СБУ Сергій Наумюк, інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

За словами Наумюка, Росія з перших днів повномасштабного вторгнення свідомо й систематично обстрілює українські медичні заклади, грубо порушуючи міжнародне гуманітарне право.

Уже є понад 360 кримінальних проваджень щодо цього.

Найзухвалішим і найрезонанснішим злочином Наумюк назвав ракетний обстріл дитячої лікарні "Охматдит" 8 липня 2024 року, унаслідок якого загинуло двоє людей, серед них – дитяча лікарка-нефрологиня. Ще 35 осіб, зокрема дев'ятеро дітей, дістали поранення. За цим фактом триває досудове розслідування.

Уже повідомлено про підозру командувача дальньої авіації військово-повітряних сил РФ, причетному до організації атаки на дитячий медзаклад, додали в Офісі генпрокурора.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення Росія свідомо здійснює ракетні й дронові атаки на цивільну інфраструктуру. Зокрема, 8 липня РФ здійснила масовану ракетну атаку на Українупід удар потрапила й будівля "Охматдиту".