Православна церква України налічує приблизно сім тисяч парафій – Епіфаній

Епіфаній: Коли ми все юридично оформимо, тоді отримаємо чітку кількість парафій, якими володіємо
Фото: Митрополит Епіфаній / Facebook

Точніша кількість парафій Православної церкви України буде відома після процесу перереєстрації, зазначив глава української помісної церкви митрополит Епіфаній.

Православна церква України налічує приблизно сім тисяч парафій. Про це в інтерв'ю у програмі KishkiNa головного редактора видання LB.ua Соні Кошкіної, яка була опублікована в YouTube 30 січня, сказав предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

"Загалом по Україні близько семи тисяч парафій зараз налічує єдина помісна православна церква, хоча їх важко навіть детально полічити, бо ми об'єдналися і тому треба провести перереєстрацію. Коли ми все юридично оформимо, тоді отримаємо вже чітку кількість парафій, якими володіємо", – розповів він.

ПЦУ було створено в грудні 2018 року за допомогою об'єднання Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви. Українська православна церква Московського патріархату не підтримала собору, у ньому взяло участь лише двоє митрополитів УПЦ МП: митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

На сайті Міністерства культури України зазначено, що станом на 1 січня 2018 року в Української православної церкви Московського патріархату було 12 348 парафій, в Української православної церкви Київського патріархату – 5167, в Української автокефальної православної церкви – 1167. Православна церква України опублікувала інтерактивну карту переходу церковних парафій УПЦ МП в об'єднану автокефальну церкву. На ній зазначено, що станом на 1 лютого до ПЦУ приєдналася 181 парафія.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його у Стамбулі Епіфанію.