Президент Польщі вшанував пам’ять воїнів УНР, які загинули в боях проти більшовиків

Президент Польщі Анджей Дуда вшанував пам’ять бійців УНР у Варшаві
Фото: Kancelaria Prezydenta / X

Президент Польщі Анджей Дуда 14 серпня вшанував пам'ять воїнів Української Народної Республіки, загиблих у боях проти Червоної армії. Про це повідомила канцелярія польського президента у соцмережі X.

Дуда поклав вінок до пам’ятника загиблим воїнам УНР на православному цвинтарі у Варшаві. У переддень Дня Війська Польського Анджей Дуда також узяв участь у вшануванні пам’яті перед пам’ятником полеглим 1920 року на військовому кладовищі Повонзки.

Головні урочистості з нагоди Дня Війська Польського, зокрема парад, заплановано у Варшаві на 15 серпня.

Контекст:

14 серпня в Польщі вшановували 103-тю річницю Варшавської битви – вирішального бою польсько-більшовицької війни 1920 року на околицях польської столиці, відомого під назвою "Диво на Віслі". Перемога в цій битві визначила збереження незалежності Польщі й зупинила поширення більшовицької революції на Західну Європу. Разом із польськими військовими нищівної поразки Червоній армії завдали воїни армії УНР на чолі із Симоном Петлюрою.

У 2020 році міська рада Варшави один зі скверів у польській столиці назвала іменем генерала армії Української Народної Республіки Марка Безручка.