Пушилін разом зі спільниками дістали підозру СБУ за депортацію українських дітей

Пушиліна підозрюють у насильницькій депортації щонайменше 31 української дитини з тимчасово захоплених районів Донецької області у Росію
Фото: EPA

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру ватажка терористичного угруповання "ДНР" Дениса Пушиліна. За інформацією слідства, він і двоє чиновників окупаційної адміністрації є причетні до примусової депортації дітей. Про це 1 жовтня повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення Росії неповнолітніх українців вивозили до пансіонату "Поляни" в Підмосков'ї, який входить у структуру управління справами президента РФ.

У СБУ пояснюють, що йдеться про 16 неповнолітніх хлопців і 15 дівчат.

Також, за даними слідства, з Маріуполя депортували 19 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а ще дев'ятьох неповнолітніх викрали з дитячих соціальних центрів у містах Шахтарськ і Харцизьк.

За інформацією слідства, вказівку Кремля щодо депортації українських дітей з тимчасово окупованої території Донецької області виконував ватажок терористичного угруповання "ДНР" Денис Пушилін.

Для цього, додають у СБУ, він підписав "постанову №84" про виїзд дітей нібито для "оздоровлення" в медустановах і закладах відпочинку на території Росії.

Зазначають, що виконання цієї вказівки Пушилін доручив своїй "радниці" – Елеонорі Федоренко й Світлані Майбороді, яка очолює так звану службу у справах сім'ї та дітей "ДНР".

Як з'ясувало розслідування, викрадених дітей спочатку відвозили до тимчасово окупованого Донецька, потім автобусами переправляли в Ростов-на-Дону, а далі літаком – у Москву.

А вже звідти, пише спецслужба, неповнолітніх везли до заміського пансіонату адміністрації нелегітимного президента РФ Володимира Путіна.

Потім частину депортованих дітей передали на "виховання" громадянам РФ. Зокрема, одну дитину влаштували в сім'ю уповноваженої президента РФ із прав дитини Марії Львової-Бєлової, повідомляє СБУ.

На підставі нових задокументованих фактів слідчі СБУ заочно повідомили Пушиліна, Федоренко й Майбороду про підозру за статтею "порушення законів і звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб".