Рада підтримала рішення уряду виселити УПЦ МП із Почаївської лаври

До комплексу Почаївської лаври належить 18 будівель, 2003 року його передали в оренду МП на 49 років
Фото: pochaevlavra.org
Комітет із гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради рекомендував депутатам затвердити рекомендацію Кабінету Міністрів розірвати договір оренди комплексів споруд Почаївської лаври в Тернопільській області з Українською православною церквою Московського патріархату. Про це пресслужба парламенту повідомила 10 квітня.

Комітет закликав Раду ухвалити проєкт постанови №9179, яка передбачає перевірку використання орендованого майна з подальшим розірванням договору.

"З метою захисту національного простору, запобігання проявам інформаційної пропаганди представниками УПЦ, а також відновлення законності та історичної справедливості проєктом постанови пропонується звернутися до уряду щодо невідкладної перевірки дотримання умов договору про користування Почаївською Свято-Успенською лаврою комплексом споруд Почаївської лаври та іншим майном, яке є державною власністю", – ідеться у проєкті постанови.

У пояснювальній записці зазначають, що Почаївська лавра в тимчасовому володінні Московського патріархату стала джерелом впливу "русского мира" на території України, "форпостом антиукраїнських сил та осередком міжконфесійного протистояння й розбрату".

До комплексу Почаївської лаври входить 18 будівель, 2003 року його передали в оренду МП на 49 років. Однак депутати вказують на очевидний привід розірвати договір.

"Зараз, у час російсько-української війни, якраз на часі розірвати з Українською православною церквою Московського патріархату договір оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври. Перебування Почаївського монастиря у володінні церкви Московського патріархату нівелює не лише українську історію, а й українську церкву загалом", – ідеться в документі.

Про те, що профільний комітет ВР рекомендував парламенту розірвати з УПЦ МП договір оренди Почаївської лаври, 7 квітня повідомила заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

Контекст:

В Україні три лаври – Києво-Печерська (у столиці), Почаївська (Тернопільська область) і Святогірська (Донецька область). У Почаївській зараз богослужіння проводить Українська православна церква Московського патріархату.

Наприкінці березня Православна церква України (ПЦУ) утворила релігійну організацію "Почаївська Свято-Успенська лавра Тернопільської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України)".

4 січня Кременецький районний суд у Тернопільській області оштрафував на 8,5 тис. грн ректора Почаївської семінарії Української православної церкви Московського патріархату Іова Смакоуза за розпалювання релігійної ворожнечі.