Рада ухвалила держбюджет у першому читанні, закінчився строк повноважень Лукашенка. Головне за день

Парламент ухвалив держбюджет у першому читанні
Фото: rada.gov.ua

"ГОРДОН" подає огляд основних подій четверга, 5 листопада.

Черговий рекорд щодо коронавірусу в Україні

Протягом останньої доби в Україні COVID-19 підтвердили у рекордної кількості людей – 9850. Загалом від початку епідемії в Україні зафіксовано 430 467 випадків коронавірусної інфекції. Померло 7924 хворих на COVID-19, одужало 184 782 людини.

Закінчився строк повноважень Лукашенка

5 листопада закінчується строк повноважень Олександра Лукашенка як президента Білорусі, тому сьогодні він остаточно втрачає свою легітимність, заявила опозиціонерка Світлана Тихановська. Вона виступила за розширення санкцій проти білоруських чиновників, які підтримують Лукашенка.

План спільних кроків щодо Донбасу

Україна підготувала "План спільних кроків" для тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі. У ньому Київ передбачив завершення війни на Донбасі до кінця 2020-го і проведення там місцевих виборів до 31 березня 2021 року; створення в ОРДЛО вільної економічної зони на 30 років, скасування указів президента РФ Володимира Путіна, які є прямим втручанням у життя окупованого регіону (зокрема про спрощення порядку видавання громадянства РФ). Саміт "Нормандської четвірки" має відбутися до кінця 2020 року, обмін утримуваними особами та збільшення контингенту СММ ОБСЄ на Донбасі – до середини грудня, ідеться у плані.

У Кремлі заявили, що план не відповідає Мінським угодам.

Рада ухвалила держбюджет у першому читанні

Верховна Рада України 5 листопада взяла за основу й ухвалила в цілому проєкт постанови №4000-П "Про висновки і пропозиції до проєкту закону України про державний бюджет України на 2021 рік". Це означає ухвалення в першому читанні законопроєкту про державний бюджет на 2021 рік.

Вільну економічну зону можуть створити не тільки на Донбасі

Вільну економічну зону можуть створити не тільки на Донбасі, але й в одній з областей Західної України, заявив глава Офісу президента України Андрій Єрмак. Яка це буде область, поки невідомо.