Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про угоду зі слідством. Він передбачає можливість заплатити штраф за корупційні злочини

Рада підтримала за основу законопроєкт про підвищення ефективності укладання угод про визнання винуватості в корупційних справах
Фото: depositphotos.com

Верховна Рада України 18 липня підтримала в першому читанні законопроєкт №11340 про угоди зі слідством у провадженні щодо корупційних злочинів. Про це 18 липня повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк у Telegram.

За проголосував 231 депутат.

Як зазначають у пояснювальній записці, законопроєкт №11340 має на меті вдосконалити законодавство в частині положень, які визначають укладення угод про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних і пов'язаних із корупцією кримінальних правопорушень.

Зокрема, у законопроєкті пропонують застосовувати штраф як додаткове покарання в разі укладання відповідної угоди у випадках, коли такого покарання не передбачено в санкції статті.

Отже, підозрювані в корупції зможуть сплатити штраф: 

  • за вчинення кримінального проступку – від 204 тис. грн до 2,04 млн грн;
  • за вчинення нетяжкого злочину – від 2,05 млн грн до 20,4 млн грн;
  • за вчинення тяжкого злочину – від 20,4 млн грн до 102 млн грн;
  • за вчинення особливо тяжкого злочину – від 102 млн грн до 204 млн грн.

Активісти й громадські діячі, зокрема керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін, зазначають, що цей законопроєкт дасть можливість підозрюваним у корупції просто відкупитися за скоєний злочин. 18 липня він заявив у своєму Telegram, що цей законопроєкт не передбачає конфіскації майна підозрюваного.

"Украв 1 млрд, узяли на чергових 100 млн, компенсував їх, заплатив ще 200 млн штрафу й живи-насолоджуйся на "зароблених" 700 млн", – пише Шабунін.

На думку активіста, за допомогою цього закону можна буде "врятувати" від в'язниці бізнесменів Ігоря Коломойського й Олега Бахматюка.

Голова президентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія також прокоментував документ. Він наголосив, що про затвердження норми Україну просили міжнародні партнери.

За словами Арахамії, закон надійшов від партнерів у межах Ukraine Facility Plan. Парламент голосував за урядову версію законопроєкту, адже саме уряд є переговорником із ЄС у цьому питанні. 

Він додав, що Верховна Рада ухвалила закон тільки в першому читанні. Зараз до нього є "перелік зауважень" від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Вищого антикорупційного суду (ВАКС), які й користуватимуться механізмами, прописаними в законі. 

Голова монобільшості також підкреслив, що угода є правом слідства, а не обов'язком. За словами Арахамії, фінальна його версія проходитиме "залік" від міжнародників. 

"Якщо громадянське суспільство вважає цей законопроєкт зрадою, у нього є право й можливість надати свої аргументи представникам посольств і міжнародних організацій. Але я впевнений, що все буде гарно доопрацьовано до другого читання, як це вже було багато разів у подібних ситуаціях", – заявив Арахамія.

Комітет із питань антикорупційної політики 16 липня обговорив законопроєкт №11340 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості" й визнав його таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура погодилася з висновком комітету, 18 липня опублікувавши відповідне повідомлення в Telegram.

"Ідеться про передбачену вказаним законопроєктом можливість узгодження за угодою про визнання винуватості менш суворого покарання, ніж передбачено санкцією статті Кримінального кодексу, у тому числі за особливо тяжкий корупційний злочин, без обов'язкового викриття іншої особи у вчиненні злочину", – зазначили в САП.