Рада змінила порядок індексації пенсій та визначила, хто може вийти на неї достроково

Рада визначила умови дострокового виходу на пенсію
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада призначила дату щорічної індексації пенсій – 1 березня починаючи з 2022 року. За ухвалення законопроєкту №4668 у другому читанні та в цілому 15 лютого проголосувало 352 народні депутати, повідомила пресслужба парламенту.

Документ визначає, що для військовослужбовців, держслужбовців та науковців, а також інших пенсіонерів індексація пенсій відбуватиметься щороку на загальних умовах.

Достроково зможуть вийти на пенсію в разі наявності відповідного стажу багатодітні матері (які народили й виховали п'ятьох і більше дітей); працівники, з якими розірвано трудовий договір за півтора року до досягнення пенсійного віку або ті, які не можуть здійснювати посадових обов'язків через стан здоров'я; батьки дітей, які тяжко хворі.

Дія закону поширюється на людей, які дістали інвалідність унаслідок війни. Документ визначає мінімальні розміри таких пенсій.

За даними "Судово-юридичної газети", у головному юридичному управлінні Ради "мають сумніви в реалізації ухваленого закону на користь громадян". На думку юристів, деякі положення документа не відповідають принципу правової визначеності й можуть суперечити, зокрема, законам "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби та деяких інших осіб". В управлінні вважають, що документ потребує значного доопрацювання.

У першому читанні цей законопроєкт було ухвалено 9 вересня 2021 року.

Контекст:

За даними Пенсійного фонду на початок 2022 року, загалом в Україні 10,8 млн пенсіонерів, майже половина з них отримує пенсії менше ніж 3 тис. грн.

12 січня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що українцям віком 70 років зі стажем роботи 3035 років розмір мінімальної пенсії підвищать до 3 тис. грн, та анонсував розширення програми доплат до пенсії для осіб, яким виповнилося 70 років.

Навесні 2021 року міністерка соціальної політики Марина Лазебна говорила, що її відомство працює над збільшенням середніх пенсій в Україні в півтора три рази. "Пенсійні кошти, накопичені за трудове життя, переходитимуть у спадщину",  сказала міністерка.