Радіація, яку дістали ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, не вплинула на ДНК їхніх дітей – вчені

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції сталася у квітні 1986 року
Фото: depositphotos.com
Учені вивчили геноми 130 дітей, народжених із 1987-го до 2002 року, чиї батьки зазнали радіоактивного випромінювання після аварії на Чорнобильській атомній станції. Результати дослідження 22 квітня опублікував американський журнал Science.

Учені також досліджували геноми їхніх батьків, які брали участь у ліквідації аварії або в момент аварії жили у 70-кілометровій зоні навколо станції. Мутацій ДНК, які могли виникнути внаслідок впливу радіації, у дітей не виявили.

Один з авторів дослідження, Стівен Ченок із Національного інституту раку США, розповів, що в ньому брали участь цілі родини. Це дало змогу порівняти ДНК батька, матері і дитини, написало 22 квітня "ВВС News Україна".

Учених цікавили нові мутації, які випадково виникають у яйцеклітині або сперматозоїді й означають генетичну трансформацію, яка відбулася в межах однієї сім'ї або клітинної лінії вперше. Вони можуть не мати наслідків або стати причиною генетичного захворювання.

Ченок пояснив, що в кожному поколінні виникає приблизно 50100 таких мутацій. Вони "в певному сенсі" є будівельними блоками еволюції. Учені витратили дев'ять місяців на пошук сигналів про те, що серед цих мутацій є ті, які пов'язані із впливом радіації на батьків, але не виявили підтвердження.

Професорка Джеррі Томас з Імперського коледжу Лондона розповіла, що нове дослідження свідчить про те, що навіть відносно високі дози радіації, яку дістали батьки, ніяк не можуть вплинути на майбутнє їхніх дітей.

Контекст:

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції у квітні 1986 року стала однією з найбільших промислових ядерних катастроф в історії. За міжнародною шкалою ядерних подій, ухваленою 1988 року, аварія на ЧАЕС – одна із двох, яку оцінили максимальним, сьомим, рівнем небезпеки. Порівнянна з нею за масштабами тільки катастрофа на японській АЕС "Фукусіма-1" 2011 року.