Реакція поліцейських була абсолютно неадекватною – Цимбалюк про затримання в Москві

Цимбалюка московська поліція затримала під час записування інтерв'ю
Фото: Роман Цимбалюк / Facebook

Український журналіст Роман Цимбалюк, якого затримували в Москві разом з оператором Микитою Бородіним, пов'язав те, що відбувається, з алергією російських поліцейських на український прапор.

Співробітники московської поліції затримали українського журналіста Романа Цимбалюка та його оператора Микиту Бородіна, щоб перестрахуватися, або тому, що у них "якісь страхи й алергія" на український прапор. Таку думку висловив у інтерв'ю "Радіо Свобода" сам Цимбалюк.

"Ця реакція була абсолютно неадекватною", – заявив він.

Журналіст розповів, що затримання відбулося, коли вони навпроти головного корпусу Московського державного університету записували інтерв'ю з аспірантом вишу Захаром Сарапуловим, який 18 березня вивішував український прапор у вікні своєї кімнати в гуртожитку МДУ.

"Він показав саме цей прапор, і саме це стало причиною для таких-от дій з боку російських правоохоронців", – каже Цимбалюк.

Журналіст розповів, що до них підійшов наряд поліції та сказав, що "ми, начебто, щось вигукуємо, на нас нібито скаржаться, що ми висуваємо якісь гасла, проводимо несанкціонований мітинг". Потім забрали у відділок і три години допитували.

21 березня в Москві для перевірки "законності" зйомки затримали українських журналістів, які взяли інтерв'ю у побитого російськими силовиками аспіранта історичного факультету Московського державного університету. Серед затриманих був Роман Цимбалюк.

Пізніше журналіста відпустили. У МЗС України заявили, що розглядають затримання в Москві Цимбалюка як провокацію.

Українські дипломати повідомили, що московська поліція пояснила затримання Цимбалюка і Бородіна тим, що хотіла з'ясувати особи затриманих.