Реєстр лудоманів зріс удвічі від початку року – Opendatabot

Кількість залежних від азартних ігор зросла
Фото: depositphotos.com

Кількість людей з фінансовими обмеженнями через ігрову залежність зросла вдвічі за перші пів року 2024-го. Про це повідомляє 26 липня Opendatabot.

Квітень став рекордним за кількістю нових осіб у реєстрі – понад тисяча нових лудоманів. 99% осіб самостійно занесли себе у реєстр, ідеться в повідомленні. 

Зараз реєстр нараховує 7874 особи. 4585 осіб занесли у реєстр за перші шість місяців 2024 року. Це на 18% більше, ніж за попередні два з половиною роки загалом. Щомісяця реєстр поповнюється в середньому на 760 осіб. Водночас у першому півріччі 2023 року цей показник становив 115 осіб, а в перший рік повномасштабного вторгнення – лише 26 осіб щомісяця.

Рекордним виявився квітень 2024 року, коли у реєстр занесли 1041 нову особу.

Загалом за три роки існування реєстру до нього потрапило 8456 осіб з ігровою залежністю. Більш ніж половина лудоманів потрапили в перелік за перші пів року 2024 року. За весь час існування переліку з нього виключили 582 людини, переважна більшість (71%) – у 2024 році. 

Зараз у реєстрі лудоманів українці можуть опинитися в таких випадках: самостійно подавши заяву на самообмеження, за рішенням Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ), на підставі заяви про обмеження від родичів, а також за рішенням суду.

Більшість громадян (99%) потрапила в реєстр за заявою про самообмеження. Лише 1% лудоманів занесли за рішенням КРАІЛ, тоді як жодна особа не була зареєстрована за рішенням суду.

Зараз в Україні немає чіткої статистики щодо реальної кількості громадян з ігровою залежністю, а цифри з відповідного реєстру не відображають повної картини – зокрема, людей, що грають в онлайн-казино.

Люди, які потрапили в реєстр, не можуть отримувати споживчі кредити від фінансових установ.