Рішення суду про стягнення з Миколаївського глиноземного заводу 9 млрд грн на користь жителів міста стане прикладом для інших – адвокат

Рішення суду набуде чинності після апеляційного розгляду
Фото: nikvesti.com
Рішення Заводського районного суду Миколаєва, який задовольнив позов громадської організації "Стоп шлам" про стягнення з Миколаївського глиноземного заводу (МГЗ) 9,2 млрд грн моральної компенсації для людей, які постраждали від завдання підприємством шкоди екології, має мотивувати жителів інших міст колективно відстоювати свої права. Про це розповів у коментарі місцевому виданню "НикВести" адвокат об'єднання Greco Артемій Воробйов.

"Рішення суду засвідчило, що прості люди, об'єднуючись у масові громадські організації, можуть скористатися правовим механізмом, який надає українське та міжнародне законодавство, щоб домогтися захисту своїх прав. Незважаючи на те, що відповідачем у цій справі було одне з найбільших підприємств Миколаївської області, люди змогли відстояти свої права", – заявив юрист.

Він повідомив, що рішення Заводського районного суду Миколаєва поки не набуває чинності, оскільки представники МГЗ заявляли, що вони обов'язково оскаржуватимуть це рішення в апеляційному порядку. Розглядатиме їхню заяву Апеляційний суд Миколаївської області.

"Рішення набуде чинності після апеляційного розгляду. Віримо, що судді апеляційної інстанції виявлять об'єктивність і неупередженість, ухвалять законне, обґрунтоване і справедливе рішення", – сказав він.

Адвокат упевнений, що справа МГЗ має мотивувати жителів інших міст колективно відстоювати свої права.

"Ця справа має стати каталізатором, який пришвидшить процес. У нашій країні дуже багато екологічних проблем. Люди про них знають, але часом людина обмежена в можливостях повноцінно скористатися судовим захистом. Багато людей, на жаль, просто не звертаються за захистом своїх прав до компетентних органів. Живуть із проблемою, відчуваючи своє безсилля", – резюмував Артемій Воробйов.

Контекст:

Миколаївський глиноземний завод за рішенням суду має виплатити членам організації "Стоп шлам" 9,2 млрд грн моральної шкоди.

26 травня 2021 року Заводський районний суд Миколаєва визнав позов правомірним і постановив виплатити членам ГО "Стоп шлам" цю суму.

Того самого дня Верховний Суд підтвердив законність арешту нерухомого майна Миколаївського глиноземного заводу на 9,2 млрд грн у межах забезпечення позову ГО "Стоп шлам" і зобов'язав підприємство виплатити найбільшу в історії України суму відшкодування за збитки, завдані екології.

АТ Greco – перше адвокатське об'єднання в Україні, яке спеціалізується на супроводі колективних позовів (class action) у сферах екології, захисту прав споживачів, енергетики, фінансів і будівництва.