Російському актору Гребенщикову заборонили в'їзд в Україну

Гребенщиков повернувся зворотним рейсом до Білорусі
Фото: kirill.grebenshchikov / Instagram

Держприкордонслужба України відмовила у в'їзді до країни російському актору Кирилові Гребенщикову, який улітку 2019 року незаконно відвідував анексований Росією Крим.

Російському актору Кирилові Гребенщикову, який приїхав до Києва для участі в телевізійних зйомках, на три роки заборонили в'їзд в Україну, про це 19 листопада повідомив пресцентр Державної прикордонної служби України.

Громадянин РФ прибув в аеропорт "Бориспіль" рейсом із Мінська.

"Під час прикордонного оформлення співробітники ДПСУ встановили, що росіянин незаконно відвідував тимчасово окуповану територію Криму, де брав участь у зйомках. Такими діями він порушив законодавство України про порядок в'їзду на тимчасово окуповані території України", – зазначено в повідомленні.

За даними прикордонників, актор не визнав факту відвідування анексованого РФ Криму, про який він у липні 2019 року писав у своєму акаунті в Instagram. Зараз цього поста на сторінці Гребенщикова в соцмережі немає.

Держприкордонслужба відмовила Гребенщикову у в'їзді й винесла рішення про трирічну заборону на в'їзд в Україну. Громадянин Росії повернувся зворотним рейсом до Білорусі.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу. Нині між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, затверджений Верховною Радою в червні 2015 року, передбачає поїздки до Криму через контрольно-пропускні пункти, розташовані на українській території. Іноземці, які хочуть відвідати півострів, мають дістати спеціальний дозвіл у Державній міграційній службі.