Сайт The Village розповів росіянам, як отримати громадянство України, щоб їздити до ЄС без віз

Із 2014-го до 2016 року українське громадянство отримали 6618 росіян
Фото: ЕРА

Російський інтернет-сайт The Village описав три способи отримання українського паспорта: за спрощеною й за стандартною процедурою, а також за указом президента.

Російський інтернет-сайт The Village опублікував статтю, у якій описано процес отримання українського громадянства.

"The Village з'ясував, як стати громадянином країни, яка отримує безвізовий режим із Євросоюзом", – сказано в підзаголовку.

У матеріалі описано три способи отримання українського паспорта: за спрощеною й стандартною процедурою, а також за указом президента.

На спрощену процедуру можуть розраховувати росіяни, які народилися на території України або мають родичів – громадян України. У цьому випадку для отримання громадянства не потрібно проживати в країні протягом п'яти років.

Стандартна процедура підходить тим, хто володіє українською мовою і проживає в Україні понад п'ять років або більше ніж два роки перебуває в шлюбі з громадянином країни.

За указом президента України громадянство отримують "люди, які мають визначні заслуги перед Україною, а також ті, хто становить інтерес для держави", зазначає The Village.

Сайт підкреслив, що з 2014-го до 2016 року українське громадянство отримали 6618 росіян, із них 6261 — за спрощеною процедурою, а 357 — за указом президента країни.

У грудні 2015 року Єврокомісія визнала, що Україна виконала всі умови для отримання безвізового режиму. Восени 2016 року проект про надання права безвізових поїздок до Європи для громадян України пройшов узгодження в комітетах Європарламенту. У листопаді його затвердили в Раді ЄС. 9 березня 2017 року комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ затвердив проект законодавчої резолюції про надання Україні безвізу.

6 квітня 2017 року за це рішення проголосував Європарламент, залишилося дочекатися його затвердження Радою Євросоюзу на рівні послів та міністрів. Після цього документ повинні підписати президент Європарламенту й представник Мальти, що головує в Раді ЄС. Потім рішення офіційно оприлюднять і воно набуде чинності на 20-й день після публікації. Представник ЄС в Україні Хюг Мінгареллі вважає, що це відбудеться до кінця червня.