СБУ і БЕБ заявили про викриття мережі підпільних брокерів WebМoney, які фінансували російську агентуру в Україні

СБУ затримала 12 підозрюваних
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки викрили мережу підпільних онлайн-сервісів, які працювали через заборонену в Україні російську платіжну систему WebМoney і фінансували мережу російських агентів в Україні. Про це заявила пресслужба СБУ 25 вересня.

Унаслідок комплексних заходів у 10 регіонах України викрито 12 осіб, підозрюваних у незаконній діяльності, йдеться в повідомленні.

За даними слідства, учасники схеми нелегально приймали електронні кошти від клієнтів, зокрема з країни-агресора РФ, а потім конвертували їх у потрібну валюту і переказували на банківські реквізити або переводили в готівку. У такий спосіб із початку повномасштабної війни вони провели через свої обмінники десятки мільйонів у гривневому еквіваленті, заявили в СБУ.

З кожної трансакції фігуранти мали свій відсоток, зазначено в повідомленні. Для пошуку потенційних клієнтів вони, за даними слідства, використовували спеціалізовані сайти, де розміщували рекламні оголошення.

Під час обшуків у Тернопільській, Львівській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Вінницькій і Запорізькій областях правоохоронці вилучили комп’ютерне обладнання, мобільні телефони й банківські картки з доказами злочинів.

Усіх 12 фігурантів повідомили про підозру за ч. 1 ст. 200 Кримінального кодексу України (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення). Також їм можуть інкримінувати ст. 209 Кримінального кодексу України (легалізація (відмивання) майна, одержаного у злочинний спосіб).