СБУ відкрила кримінальне провадження проти режисерки фільму "Росіяни на війні"

Фільм "Росіяни на війні" виправдовує й визнає правомірною російську агресію
Фото: trofimova.works

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження у справі режисерки фільму "Росіяни на війні" Анастасії Трофімової. Про це 7 жовтня у Facebook повідомив народний депутат і голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Як зазначив депутат, Трофімова разом із російськими військами незаконно перетинала державний кордон України, вела зйомки й випустила фільм, у якому російських окупантів "подають із людським обличчям".

Трофімова проживає в Канаді й зняла матеріал за гроші платників податків Канади, нагадав він. 

"Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація. Вдячний за реакцію, але хочеться досягти жорсткішого покарання за порушення українського закону. І саме Україна має першою порушити справу Трофімової", – наголосив Юрчишин.

За зверненням нардепа Служба безпеки розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за статтею "виправдовування й визнання правомірною російської агресії".

Контекст:

Фільм "Росіяни на війні" вже показали на Венеціанському кінофестивалі. Трофімова провела кілька місяців поруч із російськими військовими поблизу фронту в Україні й заявила, що нібито не побачила ознак воєнних злочинів. Окрім того, у фільмі фігурує українець, який воює на боці Росії, – він заявляє, що в Україні нібито триває громадянська війна і що Україна сама бомбила свої східні області. Російських окупантів у фільмі зображено як "бідних, звичайних російських людей, якими маніпулюють через великі політичні ігри".

За словами української продюсерки Дар'ї Бассель, цей фільм може змусити глядача повірити, що він антивоєнний, і ставить під сумнів нинішній режим у Росії. Утім, насправді стрічка є яскравим прикладом "суто російської пропаганди".

Конгрес українців Канади заявив, що пропагандистський фільм про війну росіянка зняла на гроші платників податків Канади.

18 вересня в українському МЗС висловили обурення через плани швейцарського кінофестивалю додати до програми фільм "Росіяни на війні".

26 вересня швейцарський кінофестиваль Zurich Film Festival скасував публічний показ фільму російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової "Росіяни на війні".