СБУ викрила схему незаконного ввезення в Україну зенітно-ракетних комплексів С-125

За даними СБУ, фігуранти складували зброю на території однієї з логістичних баз підприємства в Київській області
Фото: ssu.gov.ua

Зловмисники, які незаконно доправили в Україну три зенітно-ракетні комплекси, стверджували, що везуть зброю для Збройних сил України, проте у ЗСУ вона не надходила, повідомляє пресслужба СБУ.

Служба безпеки України викрила схему незаконного ввезення у країну трьох зенітно-ракетних комплексів радянського виробництва С-125 на суму понад 110 млн грн. Про це 28 жовтня повідомляє пресслужба СБУ.

За попередніми даними слідства, представники українського комерційного підприємства у сфері оборонної промисловості організували протиправну схему імпорту озброєння без сплати обов'язкових платежів до держбюджету. Фігуранти незаконно застосували преференцію нібито ввезення зброї для Збройних сил України.

Як зазначили у СБУ, для цього під час митного оформлення вантажу вони внесли недостовірні відомості до декларації. Також для незаконного переправлення продукції через державний кордон зловмисники використовували реквізити афілійованої компанії з ознаками фіктивності, зареєстрованої в одній із європейських країн.

Завдані державному бюджету збитки оцінюють у понад 20 млн грн.

"Ці зенітно-ракетні комплекси до українського війська не потрапили. Фігуранти складували їх на території однієї з логістичних баз підприємства в Київській області. За попередньою інформацією, частину незаконно ввезеного озброєння було реекспортовано за кордон", – ідеться в повідомленні.

Під час обшуків в офісних, виробничих і складських приміщеннях, а також за адресами мешкання фігурантів, правоохоронці виявили документи, комп'ютерну техніку, електронні носії інформації та інші предмети, що підтверджують протиправну діяльність.

Слідчі Головного слідчого управління СБУ відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 201 (контрабанда) та ч. 3 ст. 212 (ухиляння від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)) Кримінального кодексу України.

На незаконно ввезене в країну озброєння наклали арешт.