СБУ заявила про затримання російського шпигуна, який стежив за артилерією ЗСУ поблизу Часового Яру

Затриманим виявився 52-річний житель прифронтової Дружківки
Фото: ssu.gov.ua

У Донецькій області затримали 52-річного жителя прифронтової Дружківки, який нібито шпигував за українськими військами, які тримають оборону на краматорському напрямку. Про це 11 вересня повідомила пресслужба СБУ.

За даними спецслужб, росіяни начебто завербували чоловіка через його знайомого, який 2014 року виїхав з України у РФ, а згодом вступив до бригади оперативного призначення Росгвардії.

Затриманий упродовж трьох місяців виявляв бойові позиції артилерії ЗСУ неподалік Часового Яру й місця розташування військової техніки і складів із боєприпасами сил оборони.

З метою конспірації чоловік вдавав із себе рибалку.

Під час обшуків у нього вилучили мобільний телефон і сім-картки, які він використовував для комунікації з росіянами.

Зараз підозрюваний перебуває під вартою. Йому інкримінують державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану. У разі доведення провини затриманому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст:

За даними Офісу генерального прокурора України, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зафіксовано 18 941 злочин проти національної безпеки, з них 3609 – державна зрада.

6 вересня СБУ затримали російського агента, члена агентурної мережі, який міг готувати прорив окупантів у Покровськ.

9 вересня Служба безпеки України повідомила про затримання в Києві ймовірного агента військової розвідки країни-агресора РФ, більш відомої як ГРУ. За даними слідства, він коригував ракетно-дронові удари по місту онлайн і вчиняв підпали на об’єктах "Укрзалізниці".