Семерак: В Україні розташовані 344 накопичувачі промислових відходів, які становлять потенційну екологічну загрозу

Семерак: Хвостосховища спадок радянських часів, коли техногенний прогрес досягався будь-якою екологічної ціною
Фото: Остап Семерак / Facebook

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив, що за офіційними даними, в країні всього 200 великих промислових звалищ, однак за даними Мінприроди, їх значно більше.

На території України розташовані 344 великотоннажні накопичувачі промислових відходів (хвостосховища). Про це повідомив міністр екології України Остап Семерак в Facebook.

"За офіційними даними їх в Україні лише 200. Водночас дані, отримані Мінприроди у співпраці з міжнародним проектом з безпеки хвостосховищ та громадськими організаціями, свідчать, що їхня кількість значно більша. Ці хвостосховища – ще один спадок радянських часів, коли техногенний прогрес досягався будь-якою екологічною ціною", – зазначив він.

Міністр підкреслив, що внаслідок цього по всій країні трапляються озера, в яких "можна вивчати таблицю Менделєєва".

"Побудовані в минулому столітті, ці накопичувачі становлять потенційну екологічну загрозу для довкілля та здоров'я людей не лише на внутрішньому, а й на транскордонному рівні", – заявив Семерак.

Міністр зазначив, що впорядкування ситуації з відходами видобувної промисловості є однією з вимог Угоди про асоціацію з ЄС. З його слів, 7 лютого відомство оприлюднило базу даних накопичувачів промислових відходів.

"Серед них є ті, що зберігають речовини першого та другого класів безпеки... Найбільше таких об'єктів розташовано на території Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької та Львівської областей. Після експертного обговорення дані будуть нанесені на інтерактивну карту Мінприроди і стануть доступними широкому загалу. В подальшому буде проведена повна інвентаризація хвостосховищ, що дозволить розпочати роботу з розробки проектів по їх закриттю та рекультивації", – підсумував він.

Хвостосховище — комплекс спеціальних споруд і обладнання, призначений для зберігання або захоронення радіоактивних, токсичних та інших відвальних відходів збагачення корисних копалин, які називаються хвостами. На гірничо-збагачувальних комбінатах із видобутої руди отримують концентрат, а відходи переробки переміщують у хвостосховище. Зазвичай хвостосховища споруджують в декількох кілометрах від гірничо-збагачувальної фабрики, в пониженнях рельєфу: котловинах, міжгір'ях, виярках.