Шкарлет пояснив, чому говорив про навчання дітей із п'яти років

Шкарлет: Обговорення почалося не з того, що мені особисто захотілося навчати дітей із п'яти років
Фото: Міністерство освіти і науки України / Facebook
За словами міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, він обговорював навчання дітей із п'яти років із більше ніж 3 тис. батьків та психологами.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет в інтерв'ю "Українському радіо", яке вийшло 24 грудня, заявив, що обговорював ідею ввести шкільне навчання з п'яти років із батьками і психологами.

За словами Шкарлета, громадське обговорення триває.

"Воно почалося не з того, що мені особисто захотілося навчати дітей із п'яти років. Я дуже багато говорив із психологами. Є країни, де діти починають навчання з чотирьох років, якщо створити особливі умови організації освітнього процесу. Це виникло виключно після спілкування більше ніж із 3 тис. батьків. Питання в необхідності 12-річної освіти є світовим і європейським освітнім брендом. 12 років – це є той базовий стандарт, який сьогодні є у світі. І головна відмінність між 11-річкою та 12-річкою полягає саме у профілізації", – заявив Шкарлет.

У листопаді Шкарлет заявив, що в Міносвіти розглядають можливість початку навчання у школах дітей із п'яти років. Він додав, що потрібно напрацювати необхідні рішення, щоб 12-річна шкільна освіта стала зручною й ефективною для дітей, педагогів і батьків.

У вересні 2017 року Рада ухвалила закон "Про освіту". Він набув чинності 28 вересня 2017 року. Документ ввів 12-річну шкільну освіту. Згідно з пояснювальною запискою, початкова освіта триває чотири роки, середня, яку здобувають у гімназії, – п'ять років, профільна середня освіта триватиме ще три роки – її потрібно буде здобувати в ліцеї або закладах профосвіти. Навчання у школі діти можуть починати в шість або сім років.