Шмигаль пояснив, як витрачали гроші з фонду боротьби з COVID-19

Шмигаль: Частину грошей із COVID-фонду направили на дороги
Фото: Денис Шмигаль / Facebook

Гроші з фонду боротьби з COVID-19 витратили на закупівлю ліків та медичного обладнання, а також на боротьбу з економічною кризою, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Кабінет Міністрів України розділив кошти фонду боротьби з коронавірусом на дві частини, розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 4 вересня в інтерв'ю телеканалу "Україна 24".

Першу частину фонду витратили на боротьбу з COVID-19.

"Боротьба – це медицина, ліки, обладнання, це підтримка тих частин населення, які цього потребують. Ми ці програми запустили, вони дуже успішно працювали. Статистика говорить про те, що величезна кількість людей, сімей, фізичних осіб – підприємців скористалася цією допомогою держави, мільярдні кошти на це пішли", – зазначив він.

За словами Шмигаля, другу частину фонду витратили на боротьбу з економічною кризою у країні.

"За нашими опитуваннями, уже у травні – червні 80% українців більше боялися економічних наслідків, економічної кризи, ніж коронавірусу. Тому направлена частина грошей у реальний сектор економіки. Будівництво доріг – це той сектор, який дає найбільший мультиплікатор по створенню супутніх робочих місць, окрім галузі", – заявив прем'єр.

Верховна Рада України 13 квітня внесла зміни до держбюджету, якими схвалила створення фонду боротьби з коронавірусною інфекцією. Спочатку уряд пропонував закласти у фонд 97,1 млрд грн, але народні депутати не підтримали цієї ідеї, у підсумку вирішили зменшити розмір фонду до 64,7 млрд грн.

Згідно з рішенням уряду, гроші з фонду спрямовували на допомогу громадянам, зокрема похилого віку, у зв'язку з негативними наслідками поширення на території України коронавірусу; на одноразову допомогу членам сімей працівників закладів охорони здоров'я, які померли від COVID-19; інші заходи, спрямовані на боротьбу зі спалахом інфекції.

Окрім того, 18 червня Рада дозволила виділити частину коштів фонду на будівництво доріг.

Міністерство фінансів України 24 липня повідомило, що всі кошти фонду розподілено. Там також підкреслили, що розмір фонду зріс до 66 млрд грн.