Шмигаль закликав українців обмежити споживання електроенергії: учора в піковий період спостерігали зростання на 1,8%

Уряд закликає українців обмежувати споживання електроенергії у вечірній час
Фото: depositphotos.com
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 18 жовтня закликав українців обмежити споживання електроенергії. Текст промови прем'єра опубліковано на сайті Кабміну.

Шмигаль розповів, що 17 жовтня у вечірній час пікового навантаження на енергосистему у Києві рівень споживання електроенергії впав на 10% порівняно з неділею, у всьому центральному регіоні зафіксували зниження навантаження на 8%.

"Проте загалом по Україні рівень споживання під час вечірнього піку вчора збільшився на 1,8%. Зростання відбулося за рахунок західних та північних областей України. Тому хочу ще раз наголосити: максимальна економія електроенергії – це те, що ми просимо зробити кожного українця. Особливо це стосується вечірніх годин. Із 17.00 до 23.00 не користуйтесь пральними машинками, бойлерами, кондиціонерами, обігрівачами. Обмежте використання електрочайників та електроплит. Вимикайте світло у приміщеннях, де ви не перебуваєте. Перенесіть ремонтні роботи на денний час", – сказав він.

Прем'єр закликав бізнес вимкнути "зайве" освітлення й вивіски.

"Кожен кіловат енергії, яку ви не використовуєте, дасть додаткову стабільність нашій енергосистемі, – сказав Шмигаль. – Коли ви будете вмикати світло, пам'ятайте про людей, завдяки яким це можливо. Про наших енергетиків. Про тих, хто дає надію і світло. Ці люди без перебільшення працюють 24 години на добу, щоби подолати наслідки російського терору. Десятки бригад роблять все для того, щоб у наших оселях було світло".

Він розповів, що над відновленням пошкодженої інфраструктури у посиленому режимі працюють уряд, енергетики, рятувальники й місцева влада.

"За цей тиждень ми довели, що можемо оперативно відновлювати й повертати до роботи більшість енергомереж. Окупантам не вдасться зробити Україну темним місцем на карті світу. Все відновимо", – наголосив Шмигаль.

Контекст:

Останні тижні РФ масово обстрілює Україну. За даними ДСНС, за період із 7-го до 18 жовтня РФ завдала приблизно 190 масованих ударів ракетами, дронами-камікадзе й артилерією по 16 областях України і по Києву. Загинуло внаслідок цих атак більше ніж 70 людей, ще понад 240 було травмовано.

Внаслідок обстрілів пошкоджено третину українських електростанцій, повідомляв президент України Володимир Зеленський. Зазнали пошкоджень, за словами Шмигаля, десятки об'єктів української енергетики, лише 18 жовтня було пошкоджено шість таких об'єктів. Сьогодні вранці було знеструмлено Житомир і низку населених пунктів області, лівобережну частину Києва. Електрики й надалі відновлюють роботу системи.