"Сіяли паніку й "мінували" об'єкти". СБУ ліквідувала дві російські ботоферми у Львові

Під час обшуків правоохоронці вилучили 3 тис. сім-карток мобільних операторів і ноутбуки з доказами протиправної діяльності
Фото: ssu.gov.ua

Кіберфахівці Служби безпеки України виявили й ліквідували у Львові дві ботоферми. Про це 8 лютого повідомила пресслужба СБУ.

За даними спецслужби, їхня загальна "потужність" становила 18 тис. фейкових акаунтів. За попередньою інформацією, адміністраторами ботоферми займалися організатори із РФ.

Як встановило слідство, до протиправної діяльності причетні троє мешканців Львівської області. Двоє фігурантів обладнали свої приміщення під потреби "ботоферм", а третій забезпечував їхнє технічне обслуговування.

"Ботоферми працювали здебільшого в соцмережах. Зокрема, розповсюджували фейки для нагнітання панічних настроїв. Також встановлено, що боти публікували неправдиву інформацію про мінування об'єктів, у тому числі соціальної та критичної інфраструктури", – ідеться в повідомленні.

Під час обшуків правоохоронці вилучили два комплекти GSM-шлюзів, 3 тис. сім-карток мобільних операторів, ноутбуки з доказами протиправної діяльності, чорнову бухгалтерію.

Відкрили кримінальне провадження за ст. 259 (свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення або пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання – шість років позбавлення волі.