Синод Православної церкви України виступив проти богослужіння УГКЦ у соборі Святої Софії

УГКЦ ніколи не проводила богослужінь у соборі Святої Софії
Фото: pomisna.info

Священний синод Православної церкви України зберіг порядок богослужінь у соборі Святої Софії в Києві, який "склався дотепер і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки чи розділень".

Священний синод Православної церкви України (ПЦУ) 4 березня виступив проти використання греко-католиками Софійського собору в Києві і погодив текст листа предстоятелю Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святославу Шевчуку. Про це йдеться у журналі засідання.

Священний синод визнав за необхідне підтримати позицію предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, яку він висловив 19 лютого, і зберіг порядок богослужінь у соборі Святої Софії, який "склався дотепер і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки чи розділень".

"Схвалити і направити блаженнішому верховному архієпископу Святославу лист Священного синоду із зазначеного питання. Констатувати, що протягом тисячоліття собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних київських першоієрархів", – ідеться в рішенні Синоду.

18 лютого предстоятель УГКЦ запросив прихожан на своє майбутнє богослужіння в соборі. Глава УГКЦ тоді повідомляв про те, що Міністерство культури дозволило греко-католикам провести святкову літургію у Святій Софії.

Раніше УГКЦ ніколи не проводила в Софійському соборі літургій. Це підкреслював у своєму зверненні до Шевчука почесний патріарх ПЦУ Філарет. 22 лютого він попросив УГКЦ не проводити богослужінь у Святій Софії. За його словами, це може спровокувати опір православних українців.

23 лютого "Українська правда" писала про те, що Мінкультури не надавало жодного дозволу на богослужіння в Софійському соборі УГКЦ.

Того самого дня прес-служба ПЦУ повідомила, що Епіфаній написав Шевчуку лист щодо питань, "які стосуються двох церков", і оголосила про підготовку зустрічі між главами ПЦУ й УГКЦ.

25 лютого департамент інформації УГКЦ розповсюдив заяву, що "на даний час остаточного рішення стосовно формату проведення громадою церкви богослужіння в Софійському соборі 7 квітня 2019 року не прийнято".