"Система освіти стала дірою для ухилянства". Лісовий розповів про зміни правил для вступу до аспірантури

Лісовий закликав повідомляти до правоохоронних органів про факти фіктивного навчання
Фото: Міністерство освіти і науки України / Facebook

Українці використовують "фіктивне" навчання, щоб ухилитися від мобілізації. Про це 24 червня повідомив у Facebook міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

"Не є таємницею, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024-му", – написав він.

Міністр зазначив, що єдиний вступний іспит (ЄВІ) залишається, а прохідним балом тестів із загальної навчальної компетентності (ТЗНК) буде 160.

"Ця частина є обов'язковою для допуску до вступних випробувань закладу чи установи. Іноземна мова складається і є обов'язковою для вступу до магістратури, але не обов'язковою для допуску до вступу до аспірантури. Однак зріз знань та загальний рівень побачимо та проаналізуємо. Наступне: вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку. Акцент – на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – із 3200 до 7000", – пояснив Лісовий.

Він також розповів, що до початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії щороку в Україні до аспірантури (і бюджет, і контракт) вступало 7–8 тис. людей на підставі іспитів у вишах і наукових установах, а у 2024 році для складання ЄВІ зареєструвалося понад 246 тис. осіб, 79% із яких – "чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури".

"А якщо конкретніше – 91 561 особа призовного віку. Рекорд усіх рекордів. Звісно, мені б хотілося, щоб одного дня наука в Україні стала такою популярною. По-справжньому. І ми робимо кроки у цьому напрямку. Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів у тіні), а найголовніше – національній безпеці. Те, що система освіти стала такою "дірою" для ухилянства, свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію", – заявив Лісовий.

Він закликав повідомляти до правоохоронних органів про всі факти фіктивного навчання.

"Якість освіти і цінності, які плекаються в цій системі, мають значення. Не можна жити у світі подвійних стандартів, де одні захищають свободу, правду, гідність і справедливість, а інші чинять навпаки і ще й навчають дітей перших. Так не повинно бути", – вважає Лісовий.

Контекст:

"Українська правда" зазначає, що навчання на аспірантурі в Україні – законна підстава для здобуття відтермінування від мобілізації.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 8 травня 2024 року – до 11 серпня. Він передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, окрім особливих винятків.