Смерть пацієнтів на ШВЛ через вимкнення світла в лікарні. В ОП пообіцяли зробити "кадрові висновки"

Інцидент зі смертю хворих трапився 27 листопада
Фото: depositphotos.com

Заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко не відкидає, що смерть пацієнтів у Жовківській лікарні призведе до звільнення на рівні районної державної адміністрації.

Заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко назвав інцидент у лікарні Жовкви Львівської області, де двоє пацієнтів померли через відсутність електроенергії, неприпустимим. Про це він сказав у коментарі "Українській правді".

"Ця ситуація коштувала двох людських життів. Це неприпустимо і таке не має повторитися. Усі лікарні під час пандемії мають бути готовими до таких позаштатних ситуацій. Будемо розбиратися та робити кадрові висновки, зокрема й на рівні райдержадміністрації", – сказав він.

Тимошенко також розкрив нові подробиці інциденту. За його словами, коли в лікарні зникла електроенергія, то генераторів, спеціально передбачених для таких випадків, не задіяли. Медикам довелося робити пацієнтам вентиляцію легенів вручну за допомогою дихальних мішків, намагаючись замінити дію апаратів ШВЛ. Однак оскільки стан хворих було тяжким, їх не вдалося врятувати.

Окрім того, голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький у своєму Facebook повідомив, що померлі хворіли на COVID-19, у них була двостороння пневмонія.

"У лікарні наявні два електричні генератори, які можна застосовувати при аварійних відключеннях світла. Один електрогенератор під'єднаний до електромережі в пологовому відділенні. А другий електрогенератор на момент приїзду слідчо-оперативної групи та зі слів самих працівників медичного закладу чомусь знаходився в гаражному приміщенні на території лікарні й не був підключений до електромережі", – зазначив Козицький.

Керівництво медустанови пояснило, що генератор не задіяли в реанімаційному відділенні, оскільки в ньому не було необхідності. А в Жовківському районі електромереж, коли згасло світло, медзаклад нібито запевнили, що електрики не буде протягом 20 хв.

"Ініціюю подання про звільнення голови Жовківської райдержадміністрації, а перед Жовківською районною радою ініціюю звільнення головного лікаря медичного закладу. Також департаментом охорони здоров'я ЛОДА розпочато службову перевірку щодо дій медичних працівників Жовківської центральної районної лікарні", – додав він.

27 листопада в Жовківській лікарні померло двоє пацієнтів, під'єднані до апаратів штучної вентиляції легенів. Це сталося через те, що в лікарні на годину зникло світло. Поліція відкрила провадження.