Співробітники "Укрзалізниці" планують страйк із зупинкою всіх видів перевезень – нардеп

Гришина: Чому до сих пір жодна посадова особа не понесла відповідальності за критичний стан УЗ?

Фото: Юлія Гришина / Facebook

Голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з перевірки "Укрзалізниці", нардепка від "Слуги народу" Юлія Гришина заявила, що трудовий колектив компанії наразі "в розпачі".

Співробітники "Укрзалізниці" планують страйк із повною зупинкою всіх видів перевезень, заявила 18 березня у Facebook голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з перевірки "Укрзалізниці", нардепка від "Слуги народу" Юлія Гришина.

Напередодні відбулося чергове засідання комісії, під час якого відбулася зустріч із профспілками залізничників. Водночас звільнений із посади голову правління компанії Володимир Жмак не зміг там бути, оскільки в нього позитивний результат тесту на коронавірус.

За словами нардепки, трудовий колектив компанії "в розпачі", тому за два тижні планують великий страйк.

"Мета ТСК – дослідити "внесок" кожного керівника УЗ, наглядової ради і можливих контрагентів у доведення "Укрзалізниці" до критичного стану. Нагадую, що ТСК буде досліджувати операційну, інвестиційну та фінансову діяльність "Укрзалізниці" в період із 2015 року, оскільки саме з цього часу спостерігається стрімке погіршення стану", – підкреслила Гришина.

Також вона додала, що на наступне засідання комісії запросять керівників Офісу генпрокурора, Державного бюро розслідувань, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби і Національного антикорупційного бюро.

"Головне загальне питання: чому до сих пір жодна посадова особа не понесла відповідальності за критичний стан УЗ?" – резюмувала нардепка.

27 січня Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію з перевірки й оцінювання стану акціонерного товариства "Укрзалізниця".

У пояснювальній записці до ухваленої парламентом постанови написано, що 2019 року "Укрзалізниця" продемонструвала "найгірші показники виробничої діяльності із дня проголошення незалежності України майже в усіх напрямах діяльності".

"Укрзалізниця" – публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і приблизно 50% пасажирських перевезень, що здійснюють усіма видами транспорту; за обсягами вантажних перевезень посідає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії, написано на сайті компанії.