Справа Шеремета. Суд розгляне апеляцію на арешт Антоненка

Антоненка затримали 12 грудня 2019 року, відправили під арешт 14 грудня, відтоді запобіжний захід суд йому постійно продовжує

Фото: Free Riff / Facebook

28 вересня Шевченківський райсуд Києва відмовився відпустити з-під варти фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка.

6 жовтня Київський апеляційний суд розгляне апеляційну скаргу Андрія Антоненка у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Про це повідомили активісти у Facebook.

"6 жовтня 2020 року о 14.00 у Київському апеляційному суді (Солом'янська, 2а) відбудеться розгляд апеляції адвокатів Андрія Антоненка на рішення судді Шевченківського суду про продовження терміну тримання під вартою", – ідеться в повідомленні.

Фото: Апеляція Ріффмастера / Facebook

Антоненка затримали 12 грудня 2019 року, під арешт його відправили 14 грудня. Відтоді запобіжний захід постійно подовжували.

Справу щодо обвинувачення Антоненка, Дугарь і Кузьменко в умисному вбивстві Шеремета за обтяжливих обставин розглядає колегія у складі двох професійних суддів і трьох присяжних. Вирок ухвалять простою більшістю.

Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок підриву машини, яка належала співзасновниці видання "Українська правда", цивільній дружині журналіста Олені Притулі. Прокуратура кваліфікувала інцидент як умисне вбивство, вчинене у спосіб, небезпечний для життя багатьох людей. За версією слідства, журналіста вбили для дестабілізації ситуації в Україні.

12 грудня 2019 року глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у причетності до вбивства Шеремета. Пізніше того самого дня Нацполіція назвала імена ймовірних причетних: це військова медсестра Дугарь, військовослужбовець і музикант Антоненко та лікарка Кузьменко.

Слідчі вважають, що вибухівку під автомобіль Шеремета закладали Кузьменко та Антоненко. Останнього називали організатором злочинної групи. Дугарь нібито займалася "розвідкою": шукала камери відеоспостереження на маршруті прямування змовників. 21 травня стало відомо, що текст підозри змінили. У новій редакції йдеться, що Кузьменко тільки заклала вибухівку разом з Антоненком, але не активувала її.

22 травня поліція повідомила захист підозрюваних про закінчення досудового розслідування.

18 серпня Кузьменко та Антоненку вручили обвинувальний акт.

Усі троє фігурантів справи свою провину заперечують.

28 вересня суд відмовився відпустити Антоненка з-під варти.