Стало відомо, скільки препаратів проти COVID-19 отримає Україна через COVAX до травня

Доправлення вакцин у межах глобальної ініціативи COVAX уже почалася
Фото: EPA

Україна в межах COVAX безкоштовно отримає 1,78 млн доз вакцини Oxford/AstraZeneca, а також 117 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech, повідомили в Дитячому фонді ООН. 

Міжнародна глобальна ініціатива COVAX 2 березня оприлюднила план перших постачань вакцин проти коронавірусу. Їх доправлять у різні країни до травня. Про це повідомив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), який займається логістикою.

На першому етапі вакцини отримає 142 країни, які долучилися до цієї ініціативи. До травня розподілять 237 млн доз вакцини від Oxford/AstraZeneca і 1,2 млн доз вакцини від Pfizer/BioNTech.

Україна в межах COVAX безкоштовно отримає 1,78 млн доз вакцини AstraZeneca, а також 117 тис. доз вакцини Pfizer, зазначено в опублікованому списку (.pdf).

COVAX – це глобальний механізм щодо забезпечення доступності вакцин проти COVID-19. Як повідомляють на сайті ООН, ЮНІСЕФ очолює процес закупівель і постачань вакцин проти коронавірусу. У межах цієї ініціативи 2021 року планують доправити по всьому світу 2 млрд доз вакцин.

Постачання вакцин у межах COVAX уже почали. Минулого тижня Гана першою у світі отримала вакцини через цей механізм. Окрім того, у межах COVAX препарати проти коронавірусу вже доправлено в Індію та Кот-д'Івуар.

23 лютого в Україну прибула перша партія вакцини проти коронавірусу. 500 тис. доз вакцини від Oxford/AstraZeneca (Covishield) привезли з Індії. Її почали доправляти в регіони України вранці 24 лютого.

Окрім цього, очікували, що до кінця лютого доправлять перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech, але цього не сталося. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав 1 березня, що вакцину мають доправити в Україну до 6 березня. Є також імовірність, що постачання китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Загалом у китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз цієї вакцини.

Україна також має отримати 15 млн доз вакцини компанії Novavax, постачання якої почнуть у липні.