Степанов: Або ми дотримуємося правил карантину, або бачимо апокаліптичні картини в містах України

Степанов назвав карантин новою реальністю, яку мають прийняти всі
Фото: Максим Степанов / Facebook

Адаптивний карантин – це ідеальна стратегія запобігання поширенню коронавірусної інфекції, вона дає змогу не вводити жорстких обмежень по всій країні, заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов закликав до дотримання вимог адаптивного карантину, в іншому разі у країні може не вистачити медиків для лікування хворих на COVID-19, про це він сказав під час брифінгу, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Я чую від деяких представників місцевої влади, що вони не погоджуються і не будуть виконувати [карантинних обмежень]. В Україні є закон, і ви зобов'язані виконувати рішення, які видаються комісією з надзвичайних ситуацій", – підкреслив міністр.

Він попросив громадян перестати легковажно ставитися до правил дотримання карантину, назвавши його новою реальністю.

"Іншого шляху, щоб перемогти COVID-19, просто не існує. Або ми дотримуємося правил, і тоді ми його переможемо, або ми бачимо апокаліптичні картини в наших містах, районах, коли наші медичні установи не в змозі будуть надавати допомогу, тому що кількість хворих буде такою, що вони не впораються", – сказав Степанов.

Він назвав адаптивний карантин ідеальною стратегією, яка дає змогу запобігти поширенню коронавірусу і вводити обмеження залежно від епідситуації в конкретних містах або районах, не закриваючи всю країну або область.

Протягом минулої доби в Україні зафіксовано рекордний добовий приріст пацієнтів із COVID-19 – 2,8 тис. осіб. Загальна кількість підтверджених випадків зараження сягнула 133 787. Найбільше нових випадків зараження виявлено в Харківській області (380), Києві (315), Тернопільській та Одеській областях (226 і 222 відповідно).

22 липня Кабінет Міністрів видав постанову, якою дію адаптивного карантину на території країни продовжив до 31 серпня. Залежно від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлено "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

3 вересня державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затвердила нові зони епідемічної небезпеки поширення COVID-19. У "червону" зону потрапили: Івано-Франківськ, Коломия, Калуш, Косівський і Тисменицький райони Івано-Франківської області.

Того-таки дня Івано-Франківська міська рада подала позов до Окружного адміністративного суду Києва на Кабмін України у зв'язку з внесенням міста в "червону" зону карантину.