Степанов розповів про імовірність введення комендантської години в Україні через пандемію

Степанов вважає, що карантинні обмеження в Україні приносять результати
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов нагадав, що введення комендантської години в Україні можливе, лише якщо на території країни запровадять надзвичайний стан.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що введення комендантської години через карантин в Україні не обговорюють. Про це він сказав 1 квітня в ефірі телеканала "Україна 24".

"Ми ніколи не вели таких розмов. Введення комендантської години, якщо говорити навіть суто юридично, можливе, лише якщо на території країни буде введено надзвичайний стан. Є відповідний механізм введення цього надзвичайного стану – погодження Верховною Радою, затвердження президентом, після чого можуть бути введені такі заходи", – нагадав міністр.

Очільник МОЗ заявив також, що карантинні обмеження приносять результати.

"Виходячи із ситуації, яка у нас є, з нашої стратегії, ви можете бачити ефективність нашого плану адаптивного карантину, тому що вірус розвивається по регіонах, областях", – сказав Степанов і пояснив, що попри те, що до карантину приєднуються нові області, стабілізується ситуація в Івано-Франківській і Чернівецькій, які першими опинилися в "червоній" зоні.

"Усе, що нам потрібно, – дотримуватися тих карантинних заходів, які є. Коли в Києві "червоний" рівень епідбезпеки і водночас проходять ярмарки – це неприпустимо", – вважає міністр.

Наприкінці березня ЗМІ писали, що в Києві збираються ввести комендантську годину у зв'язку із ситуацією з поширенням коронавірусу. У КМДА це спростували.

Відповідно до закону "Про правовий режим надзвичайного стану", НП вводять у дію указом президента на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України або Кабінету Міністрів (у разі пандемії пропозицію про введення надзвичайного стану має подавати саме Кабмін). Протягом двох днів після цього рішення про введення надзвичайного стану мусить затвердити Верховна Рада.

На введенні надзвичайного стану в Україні ще рік тому, коли у країні було 73 підтверджені випадки коронавірусної інфекції, наполягав тодішній міністр охорони здоров'я Ілля Ємець.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними Міністерства охорони здоров'я, рівень шпиталізацій від COVID-19 перевищено у 22 регіонах України. У "червоній" зоні епідемічної небезпеки опинилися Київ і 10 областей. Станом на 2 квітня в Україні підтвердили 1,7 млн випадків коронавірусу, померло 33,6 тис. осіб, одужало – 1,3 млн.

У Київській школі економіки прогнозують, що захворюваність на COVID-19 в Україні може стабілізуватися протягом найближчих двох тижнів, але водночас можливе зростання рівня смертності.