Степанов розповів, за яких умов в Україні можуть зупинити роботу транспорту

Степанов: Може бути проблема у зв'язку із цим "британським" штамом, особливо у великих містах
Фото: Максим Степанов / Facebook
Питання запровадження локдауну обговорюють в уряді, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Кабмін України може зупинити роботу транспорту у країні, якщо ситуація із коронавірусом "почне виходити з-під контролю". Про це в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" 26 березня сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Він зазначив, що питання введення локдауну обговорюють в уряді.

"Ми завжди повинні балансувати між епідеміологією й життям країни – бізнесом малим і середнім, роботою людей. [Епідеміологиня] Наталія Виноград, яка є моїм радником, і я її вважаю одним із найкращих фахівців із біобезпеки, – вона теж вважає, що зараз треба [вводити обмеження] аж до зупинки транспорту", – сказав Степанов.

Він зазначив, що в Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях, які раніше ввели жорсткі обмеження, ситуація стабілізувалася й "почалася позитивна динаміка".

"Але є проблема й може бути проблема у зв'язку із цим "британським" штамом, особливо у великих містах, тобто там, де є велика щільність населення, мобільність населення велика", – сказав він.

На запитання про роботу транспорту міністр відповів: "Ну, ми можемо говорити і про зупинку транспорту. Це може бути окреме рішення уряду, якщо ситуація почне виходити з-під контролю. Головне – щоб не було колапсу медичної системи, це головний чинник", – сказав він.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні останніми тижнями зростає захворюваність на COVID-19. 4 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що у країні розпочалася третя хвиля пандемії коронавірусу.

Зараз у "червоних" карантинних зонах – Київ, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Одеська, Миколаївська, Сумська, Черкаська та Чернівецька області.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявляв, що якщо ситуація з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні почне погіршуватися, можливий новий локдаун.

Від початку епідемії в Україні підтвердили понад 1,61 млн випадків коронавірусної інфекції (18 132 – протягом останньої доби), помер 31 461 пацієнт із COVID-19, видужало понад 1,29 млн осіб.