Степанов: В Україні вже зайнято 44% ліжок для хворих на COVID-19, перемогти хворобу силами виключно лікарів неможливо

Степанов: Це дуже важка хвороба, перемогти її виключно силами системи охорони здоров'я неможливо
Фото: kmu.gov.ua

Глава МОЗ України Максим Степанов закликав українців дотримуватися рекомендацій відомства з боротьби з коронавірусною інфекцією – носити маски, дотримуватися дистанції, використовувати антисептики. Інакше, підкреслив він, епідемію у країні подолати не вдасться.

В українських лікарнях заповнено 44% ліжко-місць, відведених для пацієнтів із коронавірусною інфекцією COVID-19. Про це 2 вересня на брифінгу в Києві розповів міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"У нас збільшується кількість зайнятих ліжок, відведених під лікування хворих на COVID-19. Навіть виділивши 36 тис. ліжок, які на сьогоднішній день уже або задіяні, або стоять у резерві, ми практично щодня вводимо нові лікарні, тому що в деяких регіонах у нас дуже сильно зростає кількість госпіталізованих. Загалом на сьогодні, якщо взяти людей уже з підтвердженим діагнозом COVID-19 і людей, які вже надійшли [в лікарні], але ще чекають підтвердження діагнозу (мають усю симптоматику COVID-19, їм надають відповідне лікування), то зайнято вже 44% ліжок", – повідомив Степанов.

Він зазначив, що система охорони здоров'я України і далі надає допомогу всім хворим на COVID-19, але без профілактичних заходів країна не зможе впоратися з епідемією.

"Система охорони здоров'я, наші лікарі борються за життя кожної людини кожного дня. Вони не припиняють цього робити з початку епідемії. Вони намагаються робити все, щоб якомога більше людей швидше одужало. Але це дуже важка хвороба, і перемогти виключно силами системи охорони здоров'я, виключно силами лікарів без вас, шановні українці, просто неможливо. Неможливо перемогти COVID-19, якщо ми не будемо дотримуватися тих правил, які нам диктує нова реальність. Ми повинні це зрозуміти. Це ніякі не екстрені заходи. Це просто наша життєва необхідність – користуватися масками, дотримуватися дистанції, використовувати антисептики. По-іншому вірус спинити неможливо. Він як передавався повітряно-крапельним шляхом, так і передається", – сказав міністр.

Він нагадав, що протягом останньої доби коронавірус підтвердили в рекордної кількості жителів України 2495, за день померла 51 людина.

"Ви бачите, як заповнюються ліжка у країні. Це все відбувається дуже швидко, – підкреслив Степанов і закликав українців дотримуватися всіх рекомендацій Міністерства охорони здоров'я. – Так, дійсно, у порівнянні з європейськими країнами і США у нас досить низький відсоток летальності [від COVID-19]. Але все одно від коронавірусу помирають люди".

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 25,7 млн, із них понад 17 млн вилікувалося, а 857,2 тис. померли.

Україна посідає 25-те місце у світі за кількістю інфікованих. У країні коронавірус підтвердили у 125 798 осіб, із них 2656 померли, а 58 817 одужали.