Степанов вважає, що МОЗ вдалося "збити хвилю ураганного поширення коронавірусної хвороби" в Україні

Степанов: Ми бачимо чітко, що змогли збити хвилю поширення коронавірусної хвороби, цього ураганного поширення, і стабілізували ситуацію
Фото: Максим Степанов / Facebook
Кількість українців, які звертаються за тестуванням на коронавірусну інфекцію в Україні, істотно зменшилася, сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Кількість хворих у медустановах не збільшується, запевнив він.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов вважає, що ситуація із захворюваністю на коронавірус у країні стабілізувалася. Про це він заявив 14 грудня на онлайн-брифінгу, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"На минулому тижні було виявлено 78 719 випадків захворювання на коронавірусну хворобу, позаминулого тижня було 89 322 випадки. На минулому тижні було зроблено методом ПЛР 244 391 тестування, це менше, ніж було на позаминулому тижні (279 189). У лікарнях на цей час перебуває 27 393 пацієнти проти 28 163 пацієнтів, які були позаминулого тижня", – сказав Степанов.

Він зазначив, що в Україні "суттєво зменшилася кількість людей, які звертаються за тестами і мають ознаки коронавірусної хвороби".

У зв'язку із цим, сказав Степанов, міністерство хоче збільшити кількість тестів за допомогою розширення переліку осіб, яким необхідно робити тестування.

"Зараз у нас необхідно тестувати усіх людей, які мають ознаки респіраторних захворювань. Також ми додали експрес-тести на антиген. На завтра буде відповідний роз'яснювальний алгоритм, як люди можуть протестуватися, в тому числі і контактні [особи] хворих. Змінивши алгоритм, ми суттєво збільшили потенційну кількість людей, яких держава буде тестувати безкоштовно", – додав він.

Міністр підкреслив, що кількість пацієнтів із COVID-19 в українських лікарнях не збільшується.

"Ми можемо говорити, що є стабілізація кількості хворих. Згідно з нашими розрахунками, баченням наших епідеміологів, ті карантинні обмеження, які діють зараз, в тому числі "карантин вихідного дня" (говорили, що він якось не спрацював), ми бачимо чітко, що ми змогли збити хвилю поширення коронавірусної хвороби, цього ураганного розповсюдження, і стабілізували ситуацію – це те, на що ми і розраховували", – резюмував він.

12 грудня Степанов говорив, що потужності лабораторій, які роблять тести на коронавірусну інфекцію COVID-19, не завантажені на 100%, у зв'язку із цим міністерство відновило стандарт надання медичної допомоги у частині тестування.

До цього в Україні методом ПЛР тестували пацієнтів із ознаками коронавірусної хвороби або із пневмонією.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні станом на ранок 12 грудня підтвердили понад 900 тис. випадків COVID-19, померло 15,2 тис. пацієнтів, одужало майже 507 тис. Водночас протягом доби 13 грудня зробили 25 582 тести на коронавірусну інфекцію, підтвердили хворобу у 6451 пацієнта. Добою раніше провели 41 489 тестів на COVID-19, підтвердили 9176 нових випадків захворювання.